Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Влиянието на Covid върху пазарите намаля, но инфлацията е все по-голям проблем

Централните банки ще търсят нови инструменти за нейното ограничаване, без това да има негативно влияние на финансовите пазари, твърди анализатор

Влиянието на Covid върху пазарите намаля, но инфлацията е все по-голям проблем

Пазарите свикнаха с идеята, че няма да има нови затваряния заради пандемията, а ограничителните мерки ще продължават да падат. Централните банки започнаха да говорят за намаляване на изкупуването на акции, но все още не се споменава повишаване на лихвите, което, ако бъде проведено неправилно, става все по-рисково. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Нямаше големи сътресения на пазарите през август, а септември също започна нормално - има известно затишие на пазарите на облигации. 

Пандемията определено намали своето влияние и няма опасения от нови затваряния, смята Ваньов. 

"Последните новини от редица държави в Европа, както и САЩ, сочат, че надали ще видим сериозен локдаун в страните, които постигнаха ваксинационните си цели", каза той и добави, че все пак не трябва да се изключва вероятността от появата на нова мутация на вируса, която да е неподатлива на ваксините.

Анализаторът не прогнозира промяна на основните лихви в момента, но ако инфлацията се запази на това ниво, Федералният резерв на САЩ може да предприеме подготвителни действия за промяна от втората половина на следващата година, въпреки категоричните твърдения на Джером Пауъл.

Още по темата

"Инфлацията се превръща във все по-голям проблем в САЩ, в еврозоната, и в по-широкия ЕС", напомни Ваньов и даде пример за ръста й в транспортния сектор. 

"Имаме толкова висок ръст на цените на транспорта, на контейнерните превози, че като че ли част от измерителите на инфлацията изостават." Централните банки ще търсят нови инструменти за нейното ограничаване, без това да има негативно влияние на финансовите пазари.

Вдигането на лихвите ще има такова негативно влияние, каза Ваньов, тъй като "банките ще трябва да поемат с капитала си известни загуби от портфейлите си в държавни ценни книжа." Централните банки ще трябва да намерят начин да смекчат подобен удар върху банковата система от повишените лихви и инфлационни очаквания.

Още при първите сигнали за започване на политика на затягане може да се стигне до корекция на пазарите от 10-15%. "Европейската централна банка е в много по-лоша ситуация от Федералния резерв на САЩ. Фед позволи на ДКЦ да влязат в корекция и да се намират на малко по-нормални нива на доходност. Основната лихва в САЩ е 0-0.5%, доходността по 10-годишните ДКЦ е 1.30%; в Европа основната лихва е -0.7%, а доходността - -0.5%. ЕЦБ трябва да намали размера на баланса си, без редица банки да го усетят." 

Рисковете от това вдигане на лихвите стават все по-големи, тъй като ефектът ще се разпространи във всички сектори, като пенсионните системи, например. 

"От началото на монетарните улеснения се говори за социално неравенство - доходите от труд изостават от доходите от капитал, защото капиталът бива изкупуван от централните банки. Имаме и повишаваща се инфлация, която упражнява допълнителен натиск върху най-уязвимите групи хора."

Повече за влиянието на централните банки върху настроенията на пазара, движението на биткойн, има ли психологически балон за Tesla може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Още може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските борси стартират сесията с леки ръстове*