Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Водещите индекси на Wall Street започват тримесечието със спад от по над 4%

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока - сортът брент поевтинява с над 3%, а американският WTI поскъпва с над 2%

Водещите индекси на Wall Street започват тримесечието със спад от по над 4%

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на американския фондов пазар започват второто тримесечие на 2020 г. дълбоко на отрицателна територия. Страховете за бъдещето на икономиката заради коронавирусната пандемия натежаха върху настроенията на инвеститорите в сряда, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 4,44%, или над 970 пункта, до ниво от 20 943,51 пункта. С почти сходни процентни понижения са широкият измерител S&P 500 и технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, които се разделиха с по 4,41%. И трите показателя достигнаха най-лошото си представяне за сесията в последния час от редовната търговия, като за известно време Dow беше назад с над 1100 пункта.

В сряда едни от най-големите понижения в рамките на Dow записаха акциите на Boeing, American Express и Dow Inc, които изтриха съответно 12,4%, 9% и 7,5%. Пониженията при S&P 500 поведоха книжата при инвестициите в недвижимите имоти, комуналните услуги, енергията и финансите, като при всеки от тези сектори спадът бе с по най-малко 5%.

Пазарите трябваше да преглътнат последното изказване на американския президент Доналд Тръмп, в което той предупреди за скок в случаите на коронавирус в САЩ. По думите му страната ще трябва да се изправи пред „много, много болезнени две седмици“. Според прогнозите на Белия дом смъртните случаи от коронавирус в САЩ може да достигнат 200 000.

„Все още има огромна несигурност“, посочва Патрик Кезер, портфолио мениджър на Brandywine Global. „Можем да погледнем в историята за насоки за пазара и икономиката, но няма идеален сценарий“, допълва той.

Според данни на ADP и Moody’s Analytics американските компании са закрили 27 000 работни места от 12 март, но реалните измерения на съкращенията са далеч по-големи, като се има предвид рекордният размер на молби за помощ при безработица, регистрирани през седмицата до 20 март.

Днешните понижения на фондовия пазар продължават представянето от вторник, когато Dow изтри 1,8%,  а S&P 500 – 1,6% , приключвайки най-лошото си първо тримесечие в историята. През първите три месеца на годината индексът на сините чипове изтри 23% - най-лошото тримесечие изобщо от 1987 г. S&P 500 на свой ред отписа 20%, което е най-лошото му тримесечие от 2008 г.

На стоковите пазари цената на петрола не успя да намери единна посока. Докато международният бенчмарк Брент поевтиня с близо 3,8% до 25,36 долара за барел, то стойността на американския сорт WTI нарасна с близо 2,7% до 21,02 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпна по-леко с 0,2% до 1599,80 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа намалява, като по 10-годишните и 30-годишните облигации достигна съответно 0,61% и 1,254%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нарасна до 99,43 пункта.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 3 месеца
ако са не купуате, купете си тогаа кат отиде 3600стин и напрай нов връх и па късите станат безмислени .... :))
0
 
5
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Пускането в обръщение на нова сума от 2 трлн долара, каквато се предвижда за барба с КОРОНА ВИРУСА няма да спре разпада на скапалата се от ДЕПРЕСИЯТА американска икономика.

Предишните 2 трлн долара СЕ СТОПИХА като сняг на августовско слънце спирайки лавинообразния срив на акциите и пазара на ипотечни облигации, но само за няколко дни.

ТРЪМП се мята като риба на сухо не знаейки какво да предприеме срещу най големият си враг - КИТАЙ който му обърна гръб спирайки доставките на всичко онова без което водещите американски компании не могат да съществуват.
Резултата е виден - ПЪЛНА АГОНИЯ НА ИКОНОМИКАТА.

КИТАЙ ВОЮВА НЕ С АМЕРИКА , А С ТРЪМП И ЕКИПА МУ ОТ СЪВЕТНИЦИ ВКЛЮЧВАЩ ЗЕТ МУ ДЖАРЕТ КЪШНЪР И ДЪЩЕРЯ МУ ИВАНА.

Сивият кардинал в Белия дом е КЪШНЪР , а тъста е палячото който прави това което дъщеря му Ивана поиска.

Ако САЩ наистина искат да се освободят от това което КЪШНАР и тези които стоят зад него налагат като СВЕТОВНА политика водеща до разпад на АМЕРИКА , трябва да се разделят с тази семейна тройка.

Този месец ще е решаващият не само за САЩ , но и за целият свят, който би бил по добър БЕЗ ТРЪМП , БЕЗ КЪШНЪР И БЕЗ ИВАНА.

АКО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ, РИСКА СВЕТЪТ ДА БЪДЕ ВКАРАН ОТ ДЕПРЕСИЯ В СВЕТОВНА ВОЙНА Е ТОЛКОВА БЛИЗЪК, ЧЕ САМО АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ ГО ВИЖДАТ.

ЩЕ ГО ДОПУСНАТ ЛИ?!!
Предполагам, че разума ще надделее.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е СВЕТЪТ ДА СИ ОТДЪХНЕ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА НЯКАКВИ ЛУДИ ФАНАТИЦИ, КОИТО СА ГОТОВИ ДА СЪСИПЯТ НЕ САМО АМЕРИКА , НО И СВЕТА.
5
 
2
 
1
преди 3 месеца
На фонът на мартенските спадове това не е нищо, дори след мрачните думи на Доналд, още пазарът е доста над дъната от 23-ий. Очевидно паниката (засега) вече я няма. Пазарът, както и предвиждах, просто се люля около едни нива.

Още от САЩ
Русия: Китай ще е нужен за разширената среща на Г-7