IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните са ограничили достъпа на Тръмп до ядрения арсенал

Това се е случило през януари след щурма на привържениците на тогавашния президент и главнокомандващ над Капитолия

10:35 | 15.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кадър от случилото се в началото на януари. <em>Снимка: EPA/JIM LO SCALZO</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Кадър от случилото се в началото на януари. Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

 

След щурмуването на Капитолия на САЩ на 6 януари началникът на Генералния щаб на щатската армия Марк Мили е взел тайни предпазни мерки, за да ограничи правомощията на тогавашния президент Доналд Тръмп по отношение на ядрените оръжия, съобщиха във вторник телевизия CNN и Washington Post, позовавайки се на все още непубликувана книга, която се занимава с края на президентството на Тръмп.

Известният разследващ журналист Боб Уудуърд и дългогодишен кореспондент на Washington Post Робърт Коста пишат в „Peril“ (Опасност), че Мили е бил разтърсен от щурма на привърженици на Тръмп на Капитолия. Затова той е свикал поверителна среща с отговорните командири на 8 януари, за да гарантира, че без негово съгласие не може да има военна офанзива.

„Каквото и да ви бъде наредено, вие спазвате процедурата. Вие организирате процеса. И аз съм част от процеса“, е казал Мили. Твърди се, че веднага след това Мили е питал всички участници директно дали са го разбрали. 

Според журналистическите материали авторите на книгата, която трябва да бъде публикувана на 21 септември, също са разполагали със стенограма от телефонен разговор между Мили и председателя на Камарата на представителите, демократа Нанси Пелоси. Пелоси е казала в разговор на 8 януари пред Мили за Тръмп: „Знаеш, че е луд. Той е луд от дълго време“. Твърди се, че Мили, който беше назначен от Тръмп през 2019 г., е отговорил: „Съгласен съм с теб по всички точки“.

Пелоси, която заема третия по важност пост в САЩ, публикува по онова време и прессъобщение след телефонното обаждане. Тогава тя заяви, че е разговаряла с Мили, за да попречи на „нестабилен президент“ да „започне военни удари“ или да разпореди „ядрена атака“. Загубилият изборите републиканец Тръмп „не може да бъде по-опасен и ние трябва да направим всичко по силите си, за да защитим хората в Америка и да защитим демокрацията“, каза тогава Пелоси.

Въпреки поражението си на изборите на 3 ноември 2020 г. Тръмп остана президент на САЩ до 20 януари, както е предвидено в конституцията, и по този начин е и главнокомандващ на въоръжените сили. Строго погледнато, военните не могат открито да се противопоставят на заповедите му.

Според цитираните в медиите откъси от книгата Мили, който сега е най-висшият военен съветник на президента на демократите Джо Байдън, по това време е провел два разговора с китайския си колега, за да охлади опасенията на комунистическото ръководство от евентуални щатски атаки. Мили се е обадил на генерал Ли Суочен малко преди изборите в САЩ, на 30 октомври и отново на 8 януари. По време на второто обаждане Мили е казал на китайския си партньор: „Ние сме 100 процента последователни. Но демокрацията понякога може да бъде небрежна“.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 2 години
Разсмя ме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Нищо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
pioner
преди 2 години
Вашето е оценка, а моето е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Едва ли плитък и закърнял мозък като вашия може да дава оценки на едно такова голямо държавническо решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 2 години
На това му се вика държавна измяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още