IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече ваксини срещу коронавирус остават неизползвани в САЩ

Желанието за ваксиниране може да намалее, преди да бъде постигнат колективният имунитет, опасяват се във Вашингтон

18:13 | 16.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Все повече ваксини срещу коронавируса остават неизползвани в САЩ, сочат изчисления на Bloomberg. През февруари средно за страната около 19% от получените ваксини оставаха неизползвани, което означава, че те са били прилагани много бързо.

Но днес в някои щати на страната над 30% от ваксините не са използвани. Първоначално нямаше ваксини, а сега, когато доставките са достатъчно - желанието намалява, коментират здравните власти.

vac vac

Източник: Bloomberg

В четирите най-зле представящи се щата по отношение на кампанията по ваксиниране 14,1 млн. дози, или 31%, остават неизползвани. В четирите най-добре представящи се щата пък този процент е едва 11 на сто.

Притесненията на властите са, че желанието за ваксиниране намалява доста преди да бъде постигнат колективният имунитет от 75% ваксинирани хора. Засега САЩ се движат добре - страната е един от лидерите по ваксиниране в света с около 37% от пълнолетното население с поне една поставена доза. Но данните показват, че в някои щати кампанията не се движи с желания темп.

В някои части на САЩ виждат и слабости на досегашните ваксинационни планове - в Западна Вирджиния например отчитат, че фокусът на кампанията е насочен към възрастните хора, но вирусът сега "напада" младежите и хората между 30 и 40 години.

Към този момент в САЩ са одобрени за използване три ваксини - на Pfizer/BioNTech, Moderna и на Johnson&Johnson. Властите обаче спряха ваксинацията с продукта на J&J заради опасения за тромбози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
мислещите хора явно са разбрали за какво става дума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още