IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички американски банки преминаха успешно стрес тестовете на Фед

Според резултатите институциите ще продължат да кредитират бизнеса и домакинствата благодарение на натрупания капитал

12:19 | 23.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските банки преминаха през първия кръг от стрес тестовете в САЩ сравнително невредими, подготвяйки инвеститорите за новини следващата седмица за плащания на дивиденти от най-големите имена в индустрията, коментира CNBC.

Резултатите от тестовете, представени в четвъртък от Федералния резерв, показват, че 34-те проучени институции имат достатъчно капитал, за да оцелеят през двата сценария на регулатора – един, подобен на финансовата криза, и един с не толкова силен спад.

Според сценариите тестваните банки „ще отчетат значителни загуби“. Като цяло обаче институциите „ще продължат да кредитират бизнеса и домакинствата благодарение на капитала, натрупан от сектора след финансовата криза“.

Тестовете отбелязват трета поредна година, в която всички банки изпълняват стандартите на Фед за финансово здраве, а това може да засили аргументите на републиканските законодатели и президента Доналд Тръмп, че е нужно разхлабване на регулациите.

„Резултатите от тази година показват, че дори при остра рецесия нашите големи банки ще останат добре капитализирани“, каза гуверньорът от Фед Джером Пауъл в изявление. „Това ще им позволи да дават кредити през целия икономически цикъл и да подкрепят домакинствата и бизнеса, когато времената са трудни“.

При най-тежкия сценарий се очаква загубите на банките да достигнат 493 млрд. долара. В по-лекия сценарий загубите ще са в размер на 322 млрд. долара.

Тестовете са част от реформите Дод-Франк, създадени след кризата, които изискват от банките да повишават капиталовите си нива, за да се подготвят за нова криза.

Резултатите от четвъртък са първата стъпка в двуетапен процес, като вторият и по-важният ще се случи в сряда, когато Фед ще одобри или не плановете на банките за връщане на капитал към акционерите. Сигналите са, че някои от най-големите банки искат да върнат над 100% от печалбата си.

Това ще доведе до сериозни промени в доверието както от банките, така и регулаторите, тъй като институциите ще започнат реално да намаляват капиталовите си позиции.

„Днешните резултати потвърждават, че американските банки са силни и остават добре позиционирани, за да продължат да играят важна роля в ускоряването на икономическия растеж“, казва Роб Никълс, президент на Асоциацията на американските банкери, в изявление. „Солидният капитал и ликвидните позиции на банките ще им позволят да продължат да функционират добре и при най-крайните сценарии“.

Централните банкери подчертаха, че стрес тестовете не идват с оценка „преминал“ или „провалил се“, но все пак резултатите предполагат, че банките вероятно ще оцелеят и във втория кръг следващата седмица. В него обаче се използват други критерии, така че стабилните резултати от четвъртък не означават автоматично, че всички планове ще бъдат одобрени.

Според по-тежкия сценарий, който предвижда по-силен стрес на пазарите за корпоративни заеми и 35-процентов спад на цените на търговските имоти, се очаква банките да загубят 493 млрд. долара за период от 9 тримесечия.

Освен това осемте най-големи банки ще отчетат загуби за 86 млрд. долара от търговията, като тези на най-голямата банка по активи JPMorgan Chase ще са най-големи – 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ironhorse
преди 6 години
Хъмм,това не е новина. То беше ясно.По-щекотливият въпрос е, че Тръмп се е засилил да премахне и малкото регулации върху инвестиционните банки, а както се видя, те са толкова алчни и прости, че замалко да завлекат света в каменната ера.Та си викам ...Когато хората разберат, че да живееш на кредит е буквално смъртен грях, тогава и ще се озаптят финансовите ГМО-та (деривати).Има едни електронни пари, дето зад тях не стои нищо. Те са толкова истински, колкото и биткоините.Та държането на ниски лихви докара невероятен ценови ръст на недвижимостите (лесни пари).За мен ще има нов финансов крах, който ще изсмука реални активи, за да осребрят имагинерни пари на финансовите инженери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Ми след толкова ревизиране на минималните прагове е естествено, че ще ги минат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още