IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички големи банки в САЩ преминаха успешно стрес тестовете на Фед

JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America веднага обявиха увеличаване на дивидентите и обратните изкупувания на акции

09:54 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички големи банки в САЩ преминаха през последните стрес тестове в сряда, като това е първият път, в който всички кредитори издържат успешно тестовете, откакто Федералният резерв им даде старт преди седем години.

JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America бяха сред първите банки, които разкриха планове за увеличаване на дивидентите и обратни изкупувания на акции, и то в по-голям размер от очакванията на анализаторите, коментира Bloomberg. Акциите на индустрията отчетоха сериозни ръстове в късната борсова търговия в сряда.

Книжата на Capital One обаче поевтиняха с над 2%, след като тя се оказа единствената банка с леко препятствие на пътя. Фед иска от нея да представи нов капиталов план, за да коригира „слабостта в процеса на капиталово планиране“. Capital One все пак ще може да плаща дивиденти и да организира обратни изкупувания на акции.

Прекалено големите плащания преди правеха банките особено привлекателни, но финансовата криза показа, че много от тях са твърде слабо капитализирани. Плановете на компаниите, представени в сряда, показват, че те се опитват да генерират инвеститорски интерес, макар че много от тях все още изпитват трудности с изпълнението на целите си за печалба.

Прогнозите на Фед показват още, че регулаторите може да имат повече пространство за облекчаване на правилата, след като години наред принуждаваше компаниите да ограничават поемането на рискове и да засилват вътрешните си контрол – искания, които удариха приходите и увеличиха разходите.

Индустрията сега разчита президентът Доналд Тръмп да отслаби този контрол, като избере по-благосклонни към бизнеса членове на Фед, измествайки баланса на силата от регулаторите към акционерите. По-рано този месец финансовият министър Стивън Манучин препоръча стрес тестовете да бъдат прилагани всяка година, а банките, поддържащи достатъчно високо ниво на капитал, да бъдат изключени от тестовете.

JPMorgan, най-големият кредитор в страната, заяви, че ще повиши дивидента си за тримесечието с 12% и може да увеличи обратните изкупувания на акции до 19,4 млрд. долара през следващите 12 месеца – с около 90% от предишната година. Citigroup планира да удвои дивидентите си и да изкупи обратни акции за до 15,6 млрд. долара. Bank of America повиши дивидента с 60% и планира обратно изкупуване за до 12 млрд. долара.

Акциите на трите банки поскъпнаха с над 1,5% в разширената търговия в Ню Йорк. Те, заедно с Wells Fargo и Morgan Stanley, може да изкупят обратно акции за общо 64 млрд. долара. Goldman Sachs за момента не е обявила плановете си.

Като цяло се очаква банките да разпределят близо 100% от печалбата си през следващите четири тримесечия, което е значително повече в сравнение с миналата година, сочи високопоставен представител на Фед. Средно оценките на анализаторите сочат, че 34-те компании в тазгодишните стрес тестове ще изплатят около 86% от печалбите си, показват данни, събрани от Bloomberg.

Трудностите пред Capital One се оказаха изненада. Някои анализатори смятаха, че Wells Fargo може да не премине теста след скандала с банкирането на дребно, който показа сериозни пропуски в контрола. Morgan Stanley, която миналата година трябваше отново да представи плана си за управление на капитала, се оказа на последно място по един от показателите в първия кръг от тестовете миналата седмица.

Компаниите, фокусирани върху кредитни карти, срещнаха най-много трудности. Фед заяви миналата седмица, че „неотдавнашният лек ръст в нивата на просрочие в портфейлите на кредитните карти“ е бил сред стресовите точки за банките. Capital One и American Express бяха единствените компании тази година, които трябваше да коригират капиталовите си планове след първия кръг.

Базираното в Ню Йорк подразделение на Deutsche Bank и американският бизнес на испанската Banco Santander, които през последните две години не успяваха да задоволят качествените стандарти, тази година също преминаха успешно тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още