IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората студена война явно започна през февруари

Този път обаче САЩ виждат Китай, а не Русия, като най-сериозния си съперник

11:02 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Откакто Русия нахлу в Украйна, много се говори за ехото от Втората световна война и опасностите от трета такава. Но сегашният глобален момент прилича много повече на завръщане към Студената война, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. 

За пореден път САЩ събират коалиция от демокрации, за да се изправят срещу оста Русия-Китай. Още веднъж опасностите от ядрена война са централни за международната политика. И отново, има голям блок от необвързани държави - сега обикновено наричани "глобален юг" - който са интензивно ухажвани и от двете страни.

Мнозина в глобалния юг настояват, че Украйна е регионален конфликт и не трябва да се позволява да разбие или промени целия свят. Но членове на администрацията на американския президент Джо Байдън вече очертават войната в глобален план. Те виждат Русия и Китай като партньори в предизвикателството към „базирания на правила ред“, поддържан от САЩ и техните съюзници. В момента битките в Украйна са основният театър на тази по-широка борба.

Погледнато от Вашингтон, заплахите за сигурността в Европа и Азия сега са толкова дълбоко свързани, че двата континента се разглеждат от официалните лица като „единна операционна система“. Това е модел на мислене, който много напомня за Студената война, когато Америка винаги имаше предвид, че случилото се във Виетнам или Корея може да има ефект в разделения Берлин или в северния Атлантически океан.

Една голяма разлика от последната студена война е, че този път американците виждат Китай, а не Русия, като най-сериозния си съперник. Това убеждение не е променено от факта, че руският президент Владимир Путин е този, който започна войната. Всъщност фокусът върху Китай на администрацията на Байдън засилва тенденцията войната в Украйна да се разглежда като касаеща не само сигурността на Европа, но и по-широкия глобален ред.

Въпреки че на Запад се говори свободно за опит да се „постъпи като Кисинджър“ – и отново да се създаде разцепление между Русия и Китай, както се случи през 70-те години на миналия век – малцина във Вашингтон вярват, че това е правдоподобна краткосрочна перспектива. Напротив, американските функционери виждат Китай много категорично на страната на Русия. Разубеждаването на Пекин да превърне проруските си настроения в пряка военна или икономическа подкрепа за Москва остава основен американски приоритет.

Съюзниците на САЩ в Азия - по-специално Япония, Южна Корея и Австралия - също са много загрижени за последиците от войната в Украйна върху собствената им сигурност. Най-лошият сценарий за тях би бил руската агресия да насърчи Китай и да отвлече вниманието на Америка – и така да се стигне до трансформираща региона китайска инвазия в Тайван. Най-добрият сценарий е войната в Украйна да съживи западния алианс и глобалното лидерство на САЩ и да накара Китай да отстъпи в Азия.

Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още