IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки критиките САЩ намалява въглеродните емисии

През тази година ще има съществено, макар и временно намаление на емисиите СО2. Надежда дава ръстът на зелената енергия

10:24 | 11.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки критиките, заявките на президента Доналд Тръмп и излизането от Парижкото споразумение САЩ намаляват емисиите въглероден диоксид. Данните на Агенцията за енергийна информация (EIA) в страната показват, че през 2019 година емисиите въглероден диоксид намаляват с 2,9% на годишна база. Прогнозата е, че през 2020 година понижението ще бъде още по-съществено - с 10 на сто, което е резултат от намалението на изкопаемите горива.

Както навсякъде по света обаче ефектът е временен и е свързан като цяло с по-ниското потребление на енергия. През 2021 година се очаква увеличаване на икономическата активност и това ще доведе отново до повишаване на емисиите в рамките на около 6 на сто.

Анализите обаче подсказват и известна надежда, свързана с електроенергийния микс на САЩ. EIA очаква увеличаване на дела на зелената енергия - от 18% от общото производство на електроенергия през 2019 година до 20% през тази година. През 2021 година този дял ще достигне 22 на сто. Това се дължи основно на повечето инсталирани соларни панели и новите вятърни паркове в страната през тази година - общо около 36 гигавата.

Основният източник на електроенергия в страната остава природният газ с дял от 39% през тази година (спрямо 37% през 2019 година). Очакванията са обаче догодина значението на природния газ да намалее заради прогнозираните по-високи цени на суровината и газовите централи да произвеждат едва 33% от общата електроенергия.

Това отваря прозорец за производството на електроенергия от въглища - делът им през 2021 година ще достигне 25%, спрямо 20% през 2020 година. През 2019 година въглищните централи в страната произвеждаха 24% от общото количество електроенергия.

Ядрените мощности доставят относително стабилен дял от около 20% от общото производство на електроенергия в страната през последните години и това съотношение ще се задържи.

Надежда и за производителите на втечнен газ

Повишаването на цените на природния газ вече се отразява позитивно при износа на втечнен газ от САЩ. Според доклада за състоянието на енергийния пазар през октомври износът на втечнен газ към Европа и Азия се повишава с най-бързия темп от 2016 година, тоест от началото на тази дейност на американските производители.

През октомври от страната са изнасяни по 7,2 млрд. куб. фута на ден (около 0,2 млрд. куб. метра), или увеличение от 2,3 млрд. куб. фута. Причината е по-високите цени на природния газ на международните пазари преди зимния сезон.
Прогнозата на EIA е, че през ноември износът на втечнен природен газ от САЩ ще се възстанови на нивата си отпреди COVID - до около 8,5 млрд. куб. фута на ден.

Износът на втечнен газ от САЩ през 2021 година ще се увеличи с 31% спрямо нивата от 2020 година и ще достигне до средно 8,4 млрд. куб. фута на ден, прогнозира още Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Всички видяхме, че когато икономиката на някоя страна е в застой СО2 емисиите спадат и обратно, когато започне възстановяване се покачват. Това налага най-логичният извод, "климатичната неутралност" - този ***.отски термин, който означава без СО2, е лесно постижим, когато страните нямат икономика. Това се видя при затварянето в Китай и Европа, това показва намалената активност на промишлеността в САЩ. За да се разкъса насилствено тази корелация, трябват трилиони инвестиции в съмнителни зелени проекти. Ако се върви по естественото развитие на ВЕИ - без субсидии, но с понижаване на цените им, симбиозата между базови мощности и ВЕИ ще има положителен икономически ефект във времето. За сега обаче алчността категорично надделява над трезвия разум и логиката и налага ВЕИ като безалтернативен постулат. Ако тенденцията за затваряне на атомни и баззови мощности за сметка на ВЕИ продължи по този насилствен начин, който налага ЕС, това може да има наистина непредвидими и тежки последици за цяла Европа. Скъпа и несигурна електроенергия, изнесени в трети страни енергоемки предприятия, намаляне на средната класа, повишена енергийна бедност. Ако елитите не си дават сметка за това, не трябва да се очудват на гнева на жълтите жилетки след време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още