IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на икономиката подкрепя представянето на Citigroup

Освобождаването на резервите за кредитни загуби е помогнало за компенсирането на срива на приходите от търговията с ценни книжа

20:41 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Citigroup обяви ръст на тримесечната си печалба, който надмина очакванията, подкрепен от решението на банката да освободи резервите за кредитни загуби, което е помогнало за компенсирането на срива на приходите от по-слабата търговия с ценни книжа и слабото представяне на бизнеса с кредитни карти, предава Ройтерс.

Банката е изтеглила 2,4 млрд. долара, които беше заделила по време на пандемията от COVID-19 за очаквани загуби, които все още не са се материализирали. Преди една година тя прибави 5,9 млрд. долара към резервите си за кредитни загуби.

Възстановяването на икономиката, подкрепено от разпространението на ваксините в страната, и стимулите на стойност 1,9 трлн. долара, прокарани от администрацията на Байдън по-рано тази година, разведриха перспективите за най-големите банки на Wall Street, като всички освобождават заделени средства в разгара на пандемията.

„Темпът на глобалното възстановяване надхвърля по-ранни очаквания, а с това доверието на потребителите и на корпорациите расте“, коментира главният изпълнителен директор Джейн Фрейзър.

Макар че новите резултати на банките са ясен признак за течащо възстановяване, това може да не се изрази веднага в огромни печалби заради ниските лихви, слабото търсене на кредити и голямото забавяне на търговията с ценни книжа, смятат анализатори.

Citigroup не е успяла да компенсира и забавянето на бизнеса с кредитни карти, където клиентите намаляват разходите и изплащат заемите си по време на пандемията за разлика от по-големите и по-диверсифицирани конкуренти JPMorgan Chase и Bank of America.

Но през тримесечието е имало и положителни сигнали с повишаване на разходите на потребителите. Разходите по кредитните карти на Citi в САЩ са скочили с 40% на годишна база.

Главният финансов директор Марк Мейсън заяви, че банката очаква повече клиенти да се върнат към начините, по които изплащаха лихви на Citigroup преди пандемията с оттеглянето на федералните стимули по-късно тази година.

Резултатите бяха подкрепени и от инвестиционното банкиране, като приходите са нараснали леко до 1,8 млрд. долара, възползвайки се от рекордния бум на сделките по сливания и придобивания. Консултантските такси по сделките са нараснали със 77%.

За тримесечието на 30 юни нетната печалба е скочила до 6,19 млрд. долара, или 2,85 долара на акция спрямо 1,06 млрд. долара, или 38 цента на акции, година по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 1,96 долара на акция, сочат данни на Refinitiv IBES.

Общите приходи са намалели с 12%, а заемите са надолу с 3%.

Потребителското банкиране на Citi се е свило през тримесечието, тъй като по-малко клиенти са вземали заеми по картите си. Клиентите са продължили да изплащат месечните си баланси, а заемите по карти са спаднали с 4%. Приходите от картите са намалели с 12 на сто.

Глобалните приходи от потребителското банкиране са се свили със 7% до 6,8 млрд. долара спрямо същото тримесечие на миналата година до голяма степен заради по-ниските картови баланси.

Приходите от търговия с акции са се понижили с 30% на годишна база до 4,8 млрд. долара, тъй като миналата година безпрецедентната волатилност на финансовите пазари помогна на банките на Wall Street да постигнат рекордни обеми на търговията с ценни книжа.

Приходите от търговския бизнес на банката с фиксирани доходи, който обичайно е силен за Citigroup, са се сринали с 43 на сто на годишна база до 3,2 млрд. долара.

Разходите на Citigroup са скочили със 7% по време на тримесечието, поведени от разходите за подобряване на системите ѝ за риск и контрол, за да отговори на изискванията на регулаторите. Размерът на ръста показва, че банката може да не отговори на очакванията от април, че разходите за цялата година ще нараснат само с 2%-3%.

Инвеститорите са особено притеснени от разходите, тъй като банката не е в състояние да съобщи колко пари и време ще са ѝ необходими, за да отговори на изискванията на регулаторите и да поправи системите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още