IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на технологичните акции обнадежди Wall Street*

Dow започва сесията с ръст от над 360 пункта

17:45 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват борсовата сесия в понеделник на зелена територия благодарение на възстановяването на технологичните акции след разпродажбите от миналата седмица, съобщава CNBC. За добрия старт на седмицата допринасят и ръстовете при търговците на дребно след Черния петък в края на миналата седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва скок от над 360 пункта, или 1,5%.

При технологичния измерител Nasdaq Composite ръстът е от 1,54%, а при широкият показател S&P 500 – 1,34%.

Акциите на Facebook, Amazon и Apple бележат скок от поне 2%, като по-значителни са и ръстовете при Netflix и Alphabet.

Цената на петрола също се покачва. Американският сорт WTI се търгува при цена от 52,08 долара за барел, което е ръст от 3,3%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък поскъпват също с 3,3% до цена от 60,73 долара за барел.

Златото отбелязва минимално поскъпване от 0,07% до 1224,10 долара за тройунция.

Миналата седмица акциите на Facebook отбелязаха по-значителни понижения заради появилите се нови критики срещу начина, по който компанията е отговорила на руските опити за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез своята платформа. Акциите на Apple също поевтиняха, тъй като инвеститорите се притесниха от евентуално забавяне на продажбите на нови модели iPhone.

„Но докато икономиката е в добро състояние и печалбите продължават да нарастват, все още имаме шанс да достигнем нови ръстове“, посочва Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег на Key Private Bank. „Има много за какво да се притесняваме. Но докато икономиката остава силна, би трябвало да сме добре“, допълни той.

Пазарите в понеделник тръгнаха нагоре, след като американските пазари изпратиха най-лошата си седмица на Деня на благодарността от 2011 г. насам заради разпродажби при технологичните акции и поевтиняване на петрола.

Доброто представяне на търговците на дребно в понеделник се дължи основно на Черния петък, в рамките на който онлайн продажбите са достигнали рекордните 6,22 млрд. долара по данни на Adobe Analytics. Това е и ръст от 23,6% спрямо предходната година.

Инвеститорите също така очакват в сряда и речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл. По време на разпродажбите инвеститорите бяха притеснени за бъдещите парични политики на централната банка, която се очаква да въведе ново увеличение на основните лихви следващия месец.

Тази седмица във фокуса на инвеститорите ще е и предстоящият форум на Г-20 в Аржентина, в рамките на която двустранна среща ще имат американският президент Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Дзинпин.

* Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още