Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street изпраща седмицата на червено*

За седмицата индексите обаче записват лек ръст: Dow е нагоре с близо 0,4%, S&P 500 с 0,2%, а Nasdaq Composite с 0,3%

Wall Street изпраща седмицата на червено*

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в петък на червено предвид новия пик в случаите на коронавирус и предстоящата среща на Федералния резерв следващата седмица, оставайки в унисон с тенденцията за слабо представяне през месеца, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 110 пункта (0,3%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 премахва 0,6%, както и технологичният Nasdaq Composite.

Големите технологични компании също отчитат спадове в началото на редовната сесия. Книжата на Microsoft и Alphabet изтриват по над 0,6%, докато тези на Facebook и Apple – по над 1%.

Ръстове обаче има при акциите, които биха се възползвали от икономическото отваряне. Тези на United Airlines и Carnival Corp. прибавят по съответно над 1% и 2%, на American Airlines - 0,6%, а на Delta - 0,7%. Книжата на Norwegian Cruise Line поскъпват с 2,4%.

През септември историята не е на страната на пазарите, като средно за месеца S&P 500 отбелязва спад от 0,4%, превръщайки го в най-слабия месец, показват данни на Stock Trader’s Almanac. В петък започва особено слаб период, тъй като пониженията са предимно през втората половина на месеца.

„Очакваме волатилността да се увеличи през следващия месец, водена от сезонното ускорение на инвеститорската несигурност, продължаващата несигурност около вируса и значителните катализатори на парични и фискални политики“, коментира Джон Маршал от Goldman Sachs. Според цитирани от него данни волатилността на S&P 500 обикновено се увеличава с 27% в периода от август до октомври.

И все пак, за седмицата индексите записват лек ръст. Dow е нагоре с близо 0,4%, S&P 500 с 0,2%, а Nasdaq Composite с 0,3%. За целия месец обаче Dow се свива с 1,7%, S&P 500 с 1,1%, но остава с 1,6% под историческия си връх. Nasdaq губи 0,6% този месец.

Следващата седмица се очаква да се проведе дългоочакваната среща на ръководството на Федералния резерв, а инвеститори и анализатори очакват да разберат дали и каква промяна ще има в паричната политика.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте леко до съответно 1,372% и 1,911%.

От своя страна, доларовият индекс също расте с малко до 93 пункта.

На стоковите пазари обаче цената на петрола се понижава осезаемо. Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1% до 74,88 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол – с 1,5% до 71,53 долара за барел.

Златото също губи от стойността си 0,3% до 1750,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street стартира колебливо, Intel повежда спада на Nasdaq*