IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street опитва да се отърси от мечите настроения*

Търговците очакват данните за потребителското доверие в САЩ през юни, за да опитат да преценят накъде върви американската икономика

17:43 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на Wall Street  започва с ръстове за водещите индекси, опитвайки се да се отърси от мечите настроения, завладели пазара в понеделник (27 юни). Измерителят Dow Jones напредва с 1% до 31 751,43 пункта, а широкият S&P500 добавя 0,87% до 3934,1 пункта. За показателя Nasdaq повишението е от 0,48% до 11 580,4 пункта.

Оживление на търговията донесе съобщението за разхлабването на мерките, свързани с пандемията от коронавируса в Китай, посочва CNBC. Властите в Пекин намаляват карантината за пристигащите от чужбина наполовина - до седем дни, което изстреля акциите в сектор туризъм. Акциите на Delta Air Lines поскъпнаха с 5% до почти 31 долара за брой, а компаниите, управляващи казина - Wynn Resorts и Las Vegas Sands, повишиха пазарната си цена със повече от 7 на сто.

Акциите на Disney се повишиха с над 3% до почти 100 долара за брой при новината, че тематичния парк в Шанхай отново отваря врати.

Банковият сектор също е сред печелившите, след като много банки в САЩ съобщиха, че са преминали стрестестовете на Фед и повишават дивидентите за акционерите си. Сред тях се наредиха Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs.

На обратния полюс е Nike, чиито акции поевтиняват, въпреки че компанията съобщи по-добри от очакваното данни за печалба и продажби през четвъртото фискално тримесечие. Данните показват, че продажбите намаляват до 12,23 млрд. долара, спрямо 12,34 млрд. долара година по-рано. Очакванията на анализаторите обаче бяха за спад на приходите от продажби до 12,09 млрд. долара.

Търговията е в очакване на данните за потребителското доверие в САЩ през юни, които да подскажат накъде върви икономиката. Опасенията за рецесия се увеличиха, след като Федералният резерв реши да се бори с растящата инфлация, прилагайки агресивно вдигане на лихвите.

Цената на петрола се повишава за трети пореден ден, след като големите производители Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коментират, че едва ли ще успеят да увеличат бързо добивите си. Европейският сорт Брент се търгува за 117,31 долара за барел, което е ръст от 1,7%. Американският лек суров петрол достига цена от 111,44 долара за барел, или повишение също от 1,7 на сто.

Цената на златото намалява с минималните 0,1% до 1822,19 долара за унция, като търговията е под сянката на решенията на централните банкери, борещи се с инфлацията.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0516 долара за брой. Стойността на британската лира достига 1,2207 долара.

* Информацията е актуална към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още