IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря с леки повишения в очакване на серия корпоративни отчети*

Инвеститорите очакват напрегната седмица със срещата на Федералния резерв

18:04 | 26.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските компании започнаха редовната търговия с леки повишения, като инвеститорите насочват вниманието си към една от най-натоварените седмици от сезона на отчетите през първото тримесечие, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с малко над 77 пункта, докато S&P 500 прибавя с 0,31%. Nasdaq Composite се покачва с 0,34%.

Акциите на Tesla поскъпват с повече от 2% преди отчета за приходите на производителя на електрически автомобили след края на търговията в понеделник.

Инвеститорите очакват напрегната седмица със срещата на Федералния резерв, дебюта на „Плана на американските семейства“ на президента Джо Байдън, още данни за инфлацията и серия корпоративни отчети.

Около една трета от компаниите от състава на S&P 500 тази седмица ще информира инвеститорите за начина, по който се е справил бизнесът им през трите месеца, приключващи на 31 март. Някои от най-големите технологични компании в света трябва да отчитат резултати тази седмица, включително Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet.

С постепенното отваряне на световната икономика компании като Boeing, Ford и Caterpillar се очаква да отбележат натиск върху разходите, с които се сблъскват заради нарастващите цени на материалите и транспорта.

Корпорациите в по-голямата си част успяха да надминат прогнозите на Wall Street до момента. От 25% от компаниите в S&P 500, които вече публикуваха своите отчети за първото тримесечие, 84% са отчели положителна изненада за печалбата на акция, а 77% са надхвърлили прогнозите за приходите.

„Растежът все още се подобрява, а ликвидността все още е в изобилие“, казва Андрю Шийтс, главен стратег в Morgan Stanley.

Дори 84% да е крайният процент компании, това би било най-големият процент компании от S&P 500, отчитащи по-висока от очакваното печалба на акция, откакто FactSet започна да следи този показател през 2008 г.

И все пак, силните резултати от първото тримесечие бяха посрещнати предимно хладно от страна на инвеститорите. Анализаторите казват, че вече постигнатите ръстове и почти рекордно високите нива на S&P 500 и Dow държат ентусиазма на търговците под контрол. Индексите са в рамките на 1% от рекордно високите си стойности.

В макроикономически план данните показаха, че новите поръчки на дълготрайни стоки се възстановяват по-слабо от очакваното през март. Министерството на търговията заяви, че поръчките за неотбранителни капиталови стоки, изключващи самолетите, са се увеличили с 0,9% миналия месец, което не отговори на прогнозите на Dow Jones за увеличение от 2,2%.

Пазарите на акции бяха подложени на натиск миналата седмица, след новините, че Байдън ще се опита да увеличи данъка върху капиталовата печалба на богатите американци, за да намери приходи за плащането на втората част от неговия план за възстановяване.

Очаква се президентът да представи подробно плана за 1,8 трилиона долара, включително предложенията за разходи, насочени към образование на работниците и подкрепа на семействата, по време на сесия на Конгреса в сряда вечерта.

S&P 500 приключи волатилната седмица със спад от 0,13% и прекъсна серията от четири поредни седмици на ръст. Dow и Nasdaq се понижиха съответно с 0,5% и 0,3% миналата седмица.

Очаква се Федералният резерв, който се събира на заседание във вторник и сряда, да защити политиката си, която подкрепя инфлацията, като в същото време увери пазарите, че смята повишаването на цените за временно. Очаква се пресконференция на председателя на Фед Джером Пауъл в сряда следобед местно време.

Цената на петрола се понижава, като към 17:35 сортът Брент поевтинява с 1,13% до 64,69 долара, а фючърсите върху американския лек суров петрол - с 1,14% до 61,43 долара.

*Информацията е актуална към 17:10 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още