IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отвори с понижения след срива в системата на Facebook*

Във фокуса на инвеститорите са по-високият от очакваното брой на заявленията при безработица и слабите данни за жилищния сектор в САЩ

18:00 | 14.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията на червена територия на фона на срива в системата на Facebook, по-високият от очакваното брой на заявление при безработица в САЩ и слабите продажби на нови жилища, съобщава CNBC. 

От друга страна инвеститорите са насочили вниманието си и към предстоящия нов вот на британските депутати, този път за втори референдум за Brexit.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,09% до 25 678,74 пункта, докато широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 0,13% до 2807,40 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се разделя с 0,13% от стойността си, като се смъква на ниво от 7633,52 пункта.

Основният фактор за представянето на Nasdaq е големият срив в системата на социалната платформа Facebook, който блокира достъпа на потребителите от целия свят до социалните й мрежи и услуги - от Instagram до Messenger, в голяма част от вчерашния ден.

Книжата на Facebook се търгуват с понижение от 1,76 на сто.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че броят на заявленията при безработица е нараснал до 4-седмичен връх, изпреварвайки прогнозите.

Американската енергийна компания General Electric понижи своята прогноза за печалбата за 2019 г., което доведе до понижение в стойността на нейните акции с близо 4%.

Във фокуса на пазара са и данните за заявленията при безработица, които са нараснали с 6 хил. до 229 хил. през седмицата, приключила на 9 март, което е над консенсусната прогноза на икономистите за 225 хил., показват данните на Министерство на труда на САЩ.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда заради намаляване на волатилността от седмица до седмица, се понижи до шестседмично дъно на ниво от 223,7 хил.

В същото време средната почасова надница през месеца се е повишила с 3,4% спрямо предходната година, докато нивото на безработица се е понижило до 3,8%, което е близо 50-годишно дъно.

От друга страна, продажбите на нови жилища в САЩ са се свили с 6,9 на сто през януари, като този спад беше по-голям от очакваното и вероятно се дължи на правителствената парализа, която е задържала купувачите.

Инвеститорите са притеснени и от изказването на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че не бърза със споразумението с Китай.

Също така пазарите ще наблюдават внимателно и поредното гласуване на британските депутати по-късно тази вечер.

Днес депутатите в Лондон ще гласуват дали да дадат на обществеността възможността за нов референдум за Brexit. За първи път в Камарата на общините ще се проведе официално гласуване по въпроса за повторен референдум.

Изменението, внесено от Сара Уоластън от групата на независимите, ще бъде гласувано тази вечер по време на дебата за това дали да се иска забавяне на самия Brexit.

Поправката изисква от Тереза Май да търси отлагане на Brexit „за целите на законодателството и провеждането на публично гласуване, в което гражданите на Обединеното кралство могат да дадат своето съгласие“ за напускане на ЕС при условията, договорени от Парламента, или да остане в блока.

сащ сащ

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава съответно до 2,627% и 3,029%.

На валутните пазари доларовият индекс отчита ръст от 0,19 на сто до 96,73 пункта. Еврото поевтинява спрямо щатската валута с 0,23%, като се търгува при 1,1299 долара за евро.

Британската лира губи 0,62% от стойността си, разменяйки се за 1,3254 долара за паунд.

При фючърсовите пазари цената на международния бенчмарк, добиван в Северно море, сорт Брент се повишава с 1,47% до 67,63 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate се покачва с 2,64 на сто до 58,37 долара за барел.

Златото поевтинява с 1,08% до 1295,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още