IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street пренебрегва данните за инфлацията в началото на сесията*

Широкият измерител S&P 500 се изкачи до рекордно високо ниво

17:52 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 се изкачи до рекордно високо ниво в четвъртък, като инвеститорите пренебрегнаха ключовите данни за инфлацията, която се ускори с повече от очакваното през май, съобщи CNBC.

Широкият показател се повишава с 0,57%, достигайки нов рекорд в рамките на деня от 4243,57 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones напредва със 182 пункта, докато Nasdaq Composite се търгува с повишение от с 0,64%.

Потребителските цени през май се ускориха с най-бързите темпове от лятото на 2008 г. на фона на икономическото възстановяване от предизвиканата от пандемия рецесия, съобщи Министерството на труда. Индексът на потребителските цени се е повишил с 5% спрямо година по-рано. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 4,7%.

„Мисля, че имаше много хора, които искаха да видят по-гореща инфлация“, каза Джим Крамер от CNBC. „Сега те казаха:„ Добре, сега това свърши. Нека направим малко покупки“, коментира той.

Страховете от скок на инфлацията натежаха върху фондовия пазар през последния месец, като инвеститорите се притесняват, че скокът на цените ще увеличи разходите за компаниите, ще предизвика повишаване на лихвените проценти и ще накара Федералния резерв да премахне разхлабената си политика.

„Този индекс на потребителските цени няма вероятност да промени драматично картината, като още има индикации, че скоростта на инфлацията ще намалее през следващите месеци“, каза Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge.

Много икономисти също заявиха, че нарастването на разходите за употребявани автомобили за месеца може да е изкривило показанията за инфлацията. Цените на употребяваните леки и товарни автомобили са скочили с повече от 7%, което представлява една трета от общото увеличение за месеца, според статистическото бюро на страната. Скокът в цените на употребяваните автомобили вероятно отразява временно явление, свързано с пандемията и предлагането на автомобили.

Други данни, публикувани в четвъртък, показаха, че броят на американците, които са подали заявления за обезщетения при безработица, спадна миналата седмица до най-ниското ниво от близо 15 месеца.

Подадените за първи път молби за държавни помощи за безработица възлизат на сезонно коригираните 376 хил. за седмицата, приключила на 5 юни, в сравнение с 385 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Това е най-ниското ниво от средата на март 2020 г., когато първата вълна на COVID-19 премина през страната.
Данните показват още, че броят на заявленията се свива за шеста седмица поред. Съкращенията намаляват, а работодателите се опитват да привлекат служители, тъй като милиони безработни американци остават вкъщи поради щедрите обезщетения за безработица и продължаващия страх от вируса.

В корпоративен план акциите на UPS се повишават с около 1%. Акциите на Boeing и Delta Air Lines също се търгуват с повишения.

Търговецът на видеоигри и Game Stop отчита спад в цената с 9% дори след като компанията избра бившия изпълнителен директор на Amazon Мат Фурлонг за следващ изпълнителен директор и заяви, че продажбите са нараснали с 25% през последното тримесечие. Компанията също така заяви, че може да продаде до 5 милиона допълнителни акции.

На петролния пазар малко преди 17:30 часа цената на американския лек суров петрол се повишава с 0,57% до 70,36 долара за барел, докато сортът Брент поскъпва с 0,54% до 72,61 долара.

*Информацията е актуална към 17:05 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още