IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи на червено заради сътресенията в глобалната икономика

Цената на американския петрол WTI достигна най-ниското си ниво от близо 9 месеца насам, докато индексът Dow загуби над 200 пункта от стойността си

23:46 | 09.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Щатските индекси приключиха петъчната сесия на червена територия на фона на новите понижения в цената на петрола, които събудиха нови опасения около забавянето на глобалната икономика, съобщава CNBC.

Една от основните теми във фокуса на инвеститорите беше новината, че производствената инфлация в Китай се е забавила през октомври за четвърти пореден месец заради по-слабото местно търсене и производствена активност. 

Китайската автомобилна асоциация обяви, че продажбите на коли са се понижили с 11,7 на сто, като в същото време потребителските цени се повишават със същия темп през предходния месец, както и през септември.

Тези данни са естествен резултат от продължаващата търговска война и размяната на мита между Вашингтон и Пекин, засягащи стоки за стотици милиарди долари.

Коментарите на търговския съветник в Белия дом Питър Наваро съживиха оптимизма на инвеститорите за евентуална сделка между САЩ и Китай, като надеждите сега са насочени към предстоящата среща на страните от Г-20, на която ще разговарят американският президент Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин.

Пазарите продължават да следят и политиката на Федералния резерв, който приключи в четвъртък своята двудневна среща, на която реши да запази политиката на затягане на паричната политика и постепенното повишаване на лихвените проценти.

Анализаторите очакват следващото такова повишение да стане факт през декември.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отметна 201,92 пункта, или 0,77%, от стойността си, като завърши деня на ниво от 25 989,30 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,92 на сто до 2781,01 пункта.

сащ сащ

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 1,65%, или 123,98 пункта, до 7406,90 пункта, като акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet се търгуваха с понижения.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 3,186%, докато тази по 30-годишните облигации отчете спад до 3,386 на сто.

При валутните пазари индексът на долара, който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, прибави 0,17% към стойността си, достигайки ниво от 96,89 пункта.

Еврото поевтиня спрямо долара с 0,25% до 1,1334 долара, докато британската лира отметна 0,67% от стойността си, като се търгуваше при 1,2971 долара за лира.

На петролните пазари фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняха с 48 цента, достигайки ниво от 59,26 долара за барел. Това е десети пореден ден с понижения за бенчмарка, както и най-ниската цена от близо 9 месеца насам.

В същото време сортът Брент се раздели с още 39 цента от стойността си, като се търгуваше за 70,26 долара за барел.

Цената на златото достигна най-ниското си ниво от месец насам. Ценният метал поевтиня със 16,5 на сто до 1208,6 долара за тройунция на фона на стабилизиращия се долар след решението на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
takiteasy
преди 5 години
Този път криза от такъв порядък няма да има. По/скошо е време за дълги позиций
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
За някои страни и бизнеси кризата е започнала . 2008 всичко се случи след краха на Леман на дистанция 6 -12 месеца . Сега виждаме забавяне в икономиките , прогнозиран спад в НИ до 20 % на места до 1 година , кризи в някои страни , спадове на фондови борси преди да е обявена криза - каквото и да значи тя . Така че в момента на обявяването и нещата ще са доста напреднали за разлика от предния път . То и прогнозите сега валят отвсякъде . Няма да е същото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
takiteasy
преди 5 години
Опа, грешка дами и господа...Приклщючи на червено щот не можа само на зелено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Кога започва кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още