IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи сесията с поредни рекорди

Натиск имаше от свързаните с Китай акции, подкрепа дойде от криптосектора

23:48 | 26.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските акции приключиха сесията си в понеделник на малко по-високо ниво, като основните индекси се надградиха рекордите си от петък, докато инвеститорите очакват тримесечните финансови отчети през тази седмица от страна на големи технологични компании и срещата на Федералния резерв.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с около 83 пункта, или 0,2%, за да затвори близо до 35 144 пункта,  докато S&P 500 добави около 11 пункта, или 0,2%, за да завърши близо до 4 422 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се увеличи с около 4 пункта или по-малко от 0,1%, за да затвори близо до 14 841 пункта.

Инвеститорите не трябва да очакват прекалено голяма подкрепа за цялостния пазар от финансовите резултати на компаниите, предупреди икономистът Оливър Джоунс от изследователската компания Capital Economics. Положителните изненади ще са редки поради големите очаквания.

„Навлизаме в много натоварена седмица с отчети на големите технологични компании и среща на Фед“, казва пазарният експерт Крис Закарели от Independent Advisor Alliance. Пазарът показа миналата седмица колко е устойчив, но сега Закарели очаквал повече предпазливост от инвеститорите, тъй като всички очи и уши са насочени към Федералния резерв на САЩ.

От гледна точка на отделните браншове книжата на петролните компании бяха сред най-търсените сред инвеститорите. Акциите на Chevron поскъпнаха с 2,1 процента. Книжата на ExxonMobil и ConocoPhillips добавиха съответно 2,5% и 2,8%.

Борсовите посредници с нетърпение очакват тримесечните резултати на производителя на електрически автомобили Tesla, чиито акции добавиха 2,21%. „Със сигурност ще зададат тона за технологичната индустрия тази седмица“, прогнозира Насийм Аслам, главен пазарен анализатор в брокерската компания AvaTrade. Във вторник, наред с други, финансовите си резултати ще представят Apple, Microsoft и компанията майка на Google Alphabet.

Акциите на Aon поскъпнаха с 8,2%, след като застрахователният брокер отхвърли предложеното сливане с Willis Towers Watson, за да прекрати съдебните спорове с Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ). Aon обяви планираното придобиване на Willis Towers Watson за 30 млрд. долара през март 2020 г. Министерството беше завело граждански иск, за да блокира сделката, тъй като придобиването ще създаде брокерски гигант и ще премахне конкуренцията между двама от трите най-големи застрахователни брокери в света. 

Междувременно новите панически продажби разбиха акциите на китайските училища Gaotu, Tal и New Oriental Education със спадове на курсовете от до 33 процента. Забраната на правителството за курсове през уикендите и ваканциите особено силно удря компаниите, тъй като те генерират 80 процента от продажбите тогава, посочват анализаторите от Goldman Sachs. Освен това компаниите трябва да се откажат от стремежа си към печалба и да станат нестопански организации.

Високите такси за уроците са трън в очите на правителството в Пекин. Те се разглеждат като пречка за желаната по-висока раждаемост. Досега индустрията имаше годишен оборот от 120 млрд. долара.

Китайски технологични компании като онлайн търговецът на дребно Alibaba, операторът на търсачки Baidu и конкурентът на Uber Didi, чиито акции загубиха до седем процента, също бяха подложени на натиск при разпродажбите. Китайските власти затягат правилата и в тази индустрия.

Така например павителството забрани на технологичната група Tencent да сключва ексклузивни договори за своята услуга за стрийминг на музика Tencent Music. Листнатите в САЩ книжа се сринаха на моменти с до дванадесет процента.

На този фон борсово ориентираният iShares-Fonds  (ETF) за американски акции на големи китайски корпорации се насочи към най-голямата дневна загуба от срива на фондовия пазар през март 2020 г. с минус от почти пет процента.

В същото време инвеститорите се нахвърляха и над биткойна, след като британски вестник съобщи, че онлайн търговецът на дребно Amazon скоро може да приеме някоикриптовалути като платежно средство. Биткойнът достигна пика за деня с ръст от 22 процента до шестседмичен връх от 39 748,12 долара. „Биковете се върнаха и очевидно с голяма сила", каза Найим Аслам, главен пазарен анализатор в брокерската компания Avatrade.

На борсата бикът символизира оптимизъм. САЩ изглежда имат по-малко резерви към криптовалутите, отколкото преди няколко години, добавя Аслам. По думите му все по-вероятно става одобрението на борсово котиран фонд (ETF) за биткойни от регулаторния орган на САЩ SEC.

На този фон инвеститорите смело посягаха към акции от сектора на криптовалутите и компании, които се занимават с блокчейн технологията, на която се основават Биткойн и Сие. 

Акциите на Coinbase, Riot, Marathon и Silvergate поскъпнаха с до 20 процента. Софтуерната компания Microstrategy, която е инвестирала милиарди в биткойни, също отбеляза двуцифрено увеличение на цените си. Акциите на Amazon поскъпнаха с 1,18%.

Американският производител на играчки Hasbro надмина очакванията за продажбите си благодарение на популярността на своята фентъи игра Dungeons & Dragons и разширяването на своите филмови и телевизионни продукции. Това гарантира поскъпване на книжата от над 12 процента. Продажбите на производителя на „Монополи“ се повишиха от април до юни с 54 процента до 1,32 млрд. долара. Анализаторите очакваха 1,16 млрд. долара. Нетната печалба се е увеличила до 145,4 (предходната година: 2,7) милиона долара.

Американската фондова борса CBOE Global Markets ще участва в европейската търговия с деривати и ще се конкурира с традиционните оператори Deutsche Börse и Euronext. CBOE получи одобрение от нидерландския орган за финансов надзор за търговия с варанти и фючърси на акции. Операторът трябва да стартира дейността си на 6 септември. Компанията е със седалище в Европа в Амстердам. След Brexit CBOE премести и европейското седалище на фондовата борса там. В крайна сметка книжата поевтиняха с 1,81%.

Несигурността за кратко доведе до понижаване на доходността по облигациите и инвеститорите се обърнаха към технологичните акции. Но и облигациите, и акциите се възстановиха бързо до края на седмицата.

„Инвеститорите са загрижени за въздействието върху икономическия растеж от делта варианта, но новият щам не трябва да представлява голям пазарен риск“, заяви Дейвид Костин, от Goldman Sachs. „Ваксинациите, търсенето на акции от домакинства и корпорации и атрактивните оценки на компаниите ще подкрепят на акции и цените“, коментира той. 

Несигурността за кратко доведе до понижаване на доходността по облигациите и инвеститорите се обърнаха към технологичните акции. Но и облигациите, и акциите се възстановиха бързо до края на седмицата.

„Инвеститорите са загрижени за въздействието върху икономическия растеж от делта варианта, но новият щам не трябва да представлява голям пазарен риск“, заяви Дейвид Костин, от Goldman Sachs. „Ваксинациите, търсенето на акции от домакинства и корпорации и атрактивните оценки на компаниите ще подкрепят на акции и цените“, коментира той.

Инвеститорите също така ще наблюдават двудневната среща на ръководството на Федералния резерв, започваща във вторник. Очаква се Федералният комитет за отворения пазар и съветът на гуверньорите да излязат с изявление относно позицията по паричната политика в сряда. В четвъртък Министерството на търговията ще публикува данни за БВП за второто тримесечие.

На пазара на петрол цената на сорта Брент поскъпва с 0,29% до 73,67 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,17% до 72,19 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още