IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приветства победата на Тръмп с над 1% ръст на индексите

Секторът на финансовите компании в широкия измерител S&P 500 скочи с 4%

23:24 | 09.11.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпнаха в сряда – деня, когато стана ясно, че следващият президент на САЩ ще бъде Доналд Тръмп, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с над 300 пункта следобед, като Caterpillar и Goldman Sachs допринесоха най-много за повишението. По-късно ръстът беше ограничен.

Широкият измерител S&P 500 първоначално се понижи, но в крайна сметка финишира с над 1% нагоре. Секторът на финансовите компании скочи с 4%. „Във финансовите услуги цари възгледът, че при Тръмп ще има по-малко регулации отколкото би имало при Клинтън“, коментира Джон Стадлър, началник на звеното за финансови услуги в PwC.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се повиши с 1,1%.

По време на сесията инвеститорите залагаха на здравеопазването и сектора на отбраната, които бяха обект на натиск по време на кампанията, защото фаворит за поста беше Клинтън.

CNBC посочва, че шокът от победата на Доналд Тръмп се е усетил по фючърсите върху индексите в предборсовата търговия. През нощта например фючърсите върху Dow Jones изтриха за кратко над 800 пункта.

„Първоначалната реакция на пазарите към вероятната победа на Тръмп беше, достатъчно предвидимо, на шок и страх. Цените на традиционно рисковите активи се сринаха, а активите убежища поскъпнаха“, казва Джеймс Ати, мениджър за активи с фиксирана доходност в Aberdeen Asset Management. “Все пак повишените перспективи за данъчни облекчения и политики в подкрепа на растежа, както и контролът на републиканците над Конгреса изглежда започват да обръщат тази първоначална реакция”, допълва той.

Първоначално златото с доставка декември поскъпна до 1 338,30 долара за тройунция в качеството му на актив убежище, но финишира на ниво 1 273,50 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните облигации се повиши над 2% - 2,075%, а тази по двегодишните ценни книжа записа ръст до 0,906%.

През следващите няколко месеца ще има повече волатилност, защото ще научаваме повече за плановете на Тръмп“, казва Брент Шуте, главен инвестиционен стратег в Northwestern Mutual Wealth Management.

Едно евро се обменя за 1,0914 долара, а курсът не йената е 105,85 йени за долар.

Петролът поскъпва с около 1%, като американският лек суров петрол WTI се търгува за 45,39 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – за 46,58 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Пазарите реагират като публика на оспорван боксов мач, в който претендента поваля фаворита в нокаут в последния рунд. След секунди мълчание необходими за преосмисляне на ситуацията - следват бурни овации за новия шампион :D Както каза един сутринта - "Краля умря, да живее краля"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Вижте графиките на валутите!МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ КИТАЙ ЩЕ НАБЛЮДАВА ТЕЗИ ПРОМЕНЯЩИ СЕ С МИНУТИ ТРЕНДОВЕ нагоре - надолу!!Финансовия капитал който стоеше зад Клинтън ПРЕДИЗВИКВА УМИШЛЕНО ПРОБЛЕМ в отношенията на САЩ с КИТАЙ, очаквайки реакция от тяхна страна.ЦЕЛТА Е ДА БЪДЕ ПРЕДИЗВИКАНА ФИНАНСОВА ВОЙНА С ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
С 5 тотално безсмислени поста под тази статия - ти разся всякакви съмнения относно правотата на цитираната сентенция:) Велик си ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
А ако наистина ти е интересно мога да коментирам и статията. Апокалипсисът, който предсказваха противниците на Тръмп, че ще се случи след неговото избиране просто не се състоя. Да имаш нещо да добавиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Сенека е бил мъдър човек. Ти обаче не млъкваш. Въпреки, че най-съзнателно те предупредих преди време да не го правиш. Продължавай, продължавай! продължавай, моля те!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
А що се отнася до анализаторските ми умения те са наистина добри. И както сам казваш - никога няма да успееш да ги достигнеш. Не и в този живот. По този повод има една също така много добра сентенция. Тя гласи "Поумняване в този живот няма. Младият *** един ден ще стана стар ***" Въпреки цензурата в сайта мисля че ще разбереш какво съм казал. Ти не си ЧАК ТОЛКОВА ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Ама не ме възприемай чак толкова на сериозно. Аз просто така си си шегувам. Някой да те е карал да ми отговаряш? А? Или много държиш да докажеш колко е бил мъдър Сенека, когато е казал, че понякога е много по-добре да мълчиш като ***, отколкото да се обадиш и да разсееш всякакви съмнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Скучен си :) Дори и за подигравка не ставаш вече. :) Нещо по същество по статията ще кажеш ли? А аз, колкото и да се старая не мога да стигна твоите блестящи анализаторски умения, ценени от цялото българско и световно човечество. Мога само да стоя и да ридая от завист пред гения ти. И да си гриза ноктите от яд , че никога няма да достигна това ниво на интелект... тези наднормени килограми...опс мозъчен капацитет, с които ти разполагаш... Отивам да по плувам сега.. с надеждата да се удавя от мъка, че никога няма да съм като теб :(((((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Изключително адски страшно много ти благодаря за поредната порция от напълно безплатен висш интелект с който неуморно и непрестанно продължаваш да ни заливаш. Много благородно от твоя страна. Продължавай и не спирай. Все така. Че той светът е станал малко луд, див и банково хищнически. Сал наш Жорко е останал нормален. Чета и ти препрочитам коментарите от последните дни и не мога да спра да се смея. А специално този наистина ще си го запиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
Секторът на финансовите компании скочи с 4%. Във финансовите услуги цари възгледът, че при Тръмп ще има по-малко регулации отколкото би имало при Клинтън, ;) А Тръмп щеше да наказва банковите хищници и wall street- a, според тукашните му фенове;) Е май ни предстои да видим див, банково - хищнически капитализъм а-ла Тръмп ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още