IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се подготвя да търгува просрочени американски облигации

Поне ден по-рано Министерството на финансите на САЩ трябва да даде знак, че не може да прави плащания по дълга, за да могат системите да отчетат просрочието

14:35 | 07.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street се подготвя да търгува просрочени американски облигации

Докато повечето анализатори на Wall Street продължават да мислят, че е много вероятно този месец САЩ да обяви невъзможност да плаща задълженията си по дълга, банките и борсовите посредници вече обмислят варианти как да търгуват с американските облигации, по които могат да бъдат пропуснати плащания, пише CNBC.

Securities Industry and Financial Markets Association, или SIFMA, е търговска група, която представлява стотици борсови посредници, банки и управляващи дружества. Изпълнителният директор Роб Туумей сподели пред CNBC, че Асоциацията изготвя планове, с които търговските платформи да обработват сделки с американски облигации с просрочени плащания.

Политическата ситуация във Вашингтон повдига възможността за онова, което бе немислимо – неплатежоспособност, която може да причини финансов и икономически хаос.

Вашингтон може да пропусне плащанията по дълга, ако Конгресът и Белият дом скоро не успеят да сключат сделка за увеличаването на лимита на дълга от 16,7 трлн. долара.

SIFMA разчита, че Министерството на финансите (МФ) ще обяви невъзможността да прави плащания по облигациите или по съкровищните си бонове ден преди това. Това ще спечели време на финансовия свят да разпозне финансовите инструменти, за които е обявена невъзможност за получаване на лихвените плащания.

Едно пропуснато плащане означава неплатежоспособност. Ако МФ не изпълни задълженията си и не оповести затруднението ден по-рано, то всички системи за търговия по света ще реагират така, сякаш плащането по ценните книжа е направено.

„При това положение ценната книга ще изчезне от екрана на търговската платформа и няма да има последваща възможност да бъде купена, продадена или използвана като залог“, уточнява още Туумей.

Мрачният сценарий

Лихвените проценти за фирмите и домакинствата ще се увеличат, а борсите ще се обагрят в червено. Миналата седмица МФ на САЩ предупреди, че евентуалният фалит би предизвикал по-остра финансова криза с последваща рецесия, по-тежка от Голямата депресия.

SIFMA ще следи зорко дали още на 16 октомври ще има яснота дали САЩ ще изпадне в неплатежоспособност или не. Именно 17 октомври е решаващата дата и краен срок за Конгреса и Белия дом да постигнат споразумение. На 17-ти МФ трябва да осъществи плащанията на главницата и лихвите по дълга. Падежи на държавни ценни книжа има и на 24 и на 31 октомври. Бюджетна комисия на Конгреса е изчислила, че страната няма да обяви неспособност за плащане на дълговете поне до 22 октомври.

От SIFMA смятат, че, ако МФ не успее да направи плащане по държавните книжа на същия ден, или с ден закъснение, то падежът им просто ще се увеличи с толкова на брой дни, когато започне плащането.

„Колкото по-рано е даден сигнал, системите могат да бъдат настроени така, че да отчетат просрочието“, каза Туумей.

Не очакваният размер на забавените плащания е по-важният въпрос за пазарите, ако САЩ обяви фалит, а каква ще бъде цената на ценните книжа. Явно пазарните сили на търсене и предлагане ще я определят.

При всички случаи, ако САЩ обяви неплатежоспособност, светът ще се превърне в едно доста различно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Общият обем на заявките за участие в създавания от Русия и Япония съвместен инвестиционен фонд достигнаха повече от 10 млрд, долара, съобщи РИА "Новости" като се позова на руския президент Владимир Путин."Чакат ни много интересни и твърде важни за нашите страни бизнес-проекти. Започна работа и нашият съвместен инвестиционен фонд, за създаването на който се договорихме с японския премиер на една из предишните ни срещи. Той отчита рекорден брой заявки за участие - над 10 милиарда долара", казал Путин на срещата си с японския премиер Синдзо Абе.Договорката за създаване на този инвестиционен фонд бе постигната още през април 2013 г., като неговата цел е насърчаване на съвместните инвестиции в най-различни търговско-икономически проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още