IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се подготвя за седмичен спад от страх за по-високи данъци*

Понижението при акциите на American Express и Intel помрачиха настроенията в началото на сесията

17:50 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговията в САЩ отвори без съществени движения в цените на акциите, като инвеститорите са готови да приключат седмицата със спад за индексите на фона на опасенията, че Белият дом може да приеме повишение на корпоративния данък, съобщава CNBC.

В петък широкият индекс S&P 500 поскъпва с 0,4%, докато технологичният Nasdaq Composite се покачва с 0,5%. Индексът на сините чипове Dow Jones отвори със спад от 70 пункта на фона на понижение в акциите на American Express и Intel, но остава без промяна малко преди 17 часа българско време.*

Книжата на Intel поевтиняха с повече от 5%, след като обяви прогнози за резултатите за второто тримесечие под очакванията на анализаторите. В същото време новият главен изпълнителен директор на Intel Corp. заяви, че глобалният недостиг на чипове може да продължи още две години, в момент, в който американският гигант отчита по-слаби тримесечни приходи.

American Express понижава цената си над 4%, след като компанията за кредитни карти отчете тримесечни приходи, които бяха малко по-малко от прогнозите.

Водещите американски индекси не успяха да запазят положителното настроение, след като множество новинарски вестници съобщиха в четвъртък следобед, че президентът Джо Байдън планира много по-високи данъци върху капиталовите печалби за богатите.

Bloomberg News съобщи, че Байдън планира увеличение на данъка върху капиталовата печалба до 43,4% за богатите американци.

Това ще увеличи налога до 39,6% за тези, които печелят милион или повече спрямо сегашните 20%. Намерението на президента бе съобщено и от Ройтерс и New York Times.

През седмицата до момента S&P 500, Dow и Nasdaq са спаднали съответно с 1,2%, 1,1% и 1,6%.

Акциите на Snap междувременно поскъпват с 9%, след като компанията обяви ускорен растеж на приходите и голям брой потребители през първото тримесечие. Приходите са скочили с 66% до 770 млн. долара за периода, приключил на 31 март, стана ясно от изявление на базираната в Санта Моника, Калифорния, компания за социални медии. Средната прогноза на анализаторите беше за 744 млн. долара.

Корпорациите в по-голямата си част успяха да надминат прогнозите на Wall Street в сезона на отчетите. И все пак, силните резултати от първото тримесечие бяха посрещнати с по-хладен отговор от страна на инвеститорите, които засега игнорират акциите на компаниите с едни от най-добрите резултати.

Анализаторите казват, че големите ръстове и почти рекордно високите нива на S&P 500 и Dow държат ентусиазма на търговците под контрол. Но индексите са в рамките на 1,5% от рекордно високите си стойности.

Цената на биткойна се срина през нощта, може би отчасти поради опасения относно по-високите данъци върху капиталовата печалба, като криптовалутата загуби около 8% от стойността си, според CoinMetrics. Други криптовалути като етера също бяха подложени на удар. Досега разпродажбите там не преминаха върху други рискови активи като акции.

Цената на петрола се повишава към 17:10 часа българско време, като фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,57% до 65,78 долара за барел, докато американският лек суров петрол записва ръст с 0,88% до 61,97 долара.  

*Информацията е актуална към 16:40 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още