Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wall Street се затрудни в интерпретацията на данните за трудовия пазар

В доклада за труда имаше по нещо както за мечките, така и за биковете, а пазарът се подготвя за предстоящия сезон на отчетите

Wall Street се затрудни в интерпретацията на данните за трудовия пазар

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

По-важните американски борсови индекси останаха почти без променени в петък, но с ръстове за седмицата като цяло, тъй като оптимизмът за сделката за тавана на дълга компенсира разочароващия доклад за работните места в страната.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи леко с 0,03%, или 8 пункта. S&P 500 се сви с 0,2% до 4391 пункта. Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite отчете понижение с 0,5% до 14 580 пункта. Основните индекси са на зелено за седмицата, като Dow се повиши с 1,2%, а S&P 500 добави 0,8 на сто. Nasdaq бе по-скромен с ръст от 0,1 на сто.

Акциите на енергийните компании поскъпнаха в петък, тъй като фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate, американският петролен бенчмарк, минаха границата от  80 долара за барел в петък за първи път от ноември 2014 г.

Книжата на Exxon Mobil поскъпнаха с 1,6%, Chevron напредна с 3%, а ConocoPhillips добави 3,2%.

В доклада за работните места в петък имаше по нещо както за мечките, така и за биковете, което обяснява движението на индексите след публикуването му. Главните данни са голямо разочарование, тъй като икономиката добави само 194 000 работни места през септември, доста под прогнозата на Dow Jones от 500 000, съобщи Министерството на труда.

Положителната страна е, че самото ниво на безработица спадна до много по-ниска точка, отколкото прогнозираха икономистите. С ниво от 4,8% безработицата падна до най-ниското равнище от края на 2016 г. Плюс това незадоволителният доклад за работните места за август беше ревизиран до 366 000 в сравнение с първоначалните данни за 235 000.

„Този брой работни места би могъл да постави под въпрос началната точка за свиване на програмата за покупки на Фед в края на тази година“, казва пред CNBC Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group. „В доклада има много положителни страни, като например увеличение на средните почасови доходи, но не достатъчно, за да покрие факта, че картината на заетостта остава мътна с всички свързани с Covid неясноти“.

Докладът не промени фундаментално началната позиция за Фед, казва  пред Habdelsblatt Райън Детрик, главен пазарен стратег в мениджъра на активи LPL Financial. Централната банка вероятно ще намали покупките на облигации преди края на годината, твърди той.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл бе заявил, че „достоен“ септемврийски доклад ще бъде достатъчен за него. „Като цяло все още е в съответствие с устойчивия общ растеж на заетостта“, казва Скот Браун, главен икономист в Raymond James. „Може да не е толкова силен (докладът, б.ред.), колкото се надявахме, но все пак показва признаци на подобрение“.

Министерството на труда заяви в четвъртък, че молбите за помощ при безработица за предходната седмица възлизат на 326 000. Това е по-ниско ниво, отколкото очакваните от анализаторите 345 000. Междувременно продължаващите молби намаляха с 97 000 до 2,71 милиона.

Акциите излизат от нестабилна седмица, но основните параметри не бяха подкопани от дебата за тавана на дълга. Акциите поскъпнаха и по време на редовната търговия в четвъртък, тъй като Вашингтон постигна сделка за повишаване на тавана на дълга до декември.

Несигурността около тавана на дълга беше препятствие за пазара, но остават други рискове, включително ускоряването на инфлацията и повишаването на лихвените проценти. Доходността по 10-годишните облигации е около 1,57% в четвъртък, а UBS очаква тя да се повиши до 1,8% до края на годината.

Във фокуса на инвеститорите попада интервюто с Франсис Хауген, бивш продуктов мениджър на Facebook, която заяви, че откакто е работила в компанията, е наблюдавала конфликт на интереси „между това, което е добро за обществеността, и това, което е добро за Facebook“. Въпреки публичните изявления на Facebook, че премахва съдържание, което води до вреди в реалния свят, Хауген каза, че, позволявайки разпространението на дезинформация - например чрез премахване на алгоритмичните защити след приключването на президентските избори в САЩ през 2020 г. - платформата извършва „предателство към демокрацията“. Акциите на Facebook поскъпнаха днес с 0,25% до 330,05 долара.

Във фокуса на пазарите попада и изказването на ръководителя на Tesla Илон Мъск, който заяви, че двойният удар заради световния дефицит на чипове и недостига на кораби е единственото, което пречи на неговата компания да поддържа растежа на продажбите над 50%. В същото време стана ясно, че Tesla премества централата си от Пало Алто, Калифорния, в Остин, Тексас. Промяната бе съобщена също от Илон Мъск на събранието на акционерите на компанията в четвъртък. Книжата на Tesla се понижиха с 1,02 на сто до 785,49 долара.

А освен това Wall Street  се подготвя за сезона на отчетите за третото тримесечие, който започва през следващата седмица.

Някои анализатори поставиха под въпрос дали търговията „купувай потяпащите се акции“ ще продължи по време на евентуални пазарни сътресения, тъй като S&P 500 падна с 5% от неотдавнашния си рекорд. Инвеститорите се върнаха обратно на фондовия пазар, помагайки на големите индекси да възстановят част от загубите си от предходната седмица.

„Всяко отдръпване, което видяхме, привлича инвеститори. Струва ни се, че всеки спад от 1-3% на пазарите на акции просто привлича инвеститорите“, казва пред Wall Street Journal Джон О’Тул, ръководител на мултиасет решения за фондовете в Amundi. „Ралито с облекчението, което видяхме, вероятно ще продължи още известно време“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Израз на янките от корейската война: Ние не отстъпваме, просто настъпваме в обратно направление..

Още от САЩ
Dow започва седмицата с ръст от близо 650 пункта