IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street сложи край на ралито си

Години ще са нужни на САЩ да възстановят трудовия си пазар от пораженията, нанесени от пандемията, предупреди Джером Пауъл

23:48 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции показаха силно колебание в сряда, което е пореден знак, че инвеститорите си отдъхват, след като тласнаха пазарите към рекордни висоти.

Основните фондови индекси, които се понижиха по-рано през деня преди да се възстановят, се представиха смесено приключване на търговията в Ню Йорк. Dow Jones се повиши с 0,2%, S&P 500 беше почти на равно ниво, а Nasdaq Composite загуби 0,3%.

Въпреки че остават на рекордна територия, акциите с голяма капитализация не изглеждат свръхзакупени, казва Франк Капелери, изпълнителен директор в брокерската компания Instinet. Той не смята, че е възможна голяма разпродажба. „Но трябва да направим някаква пауза“, каза той.

И все пак инвеститорите гледат напред, залагайки, че пакетът от стимули от 1,9 трлн. долара на президента Джон Байдън ще помогне за укрепване на икономиката, докато ваксинациите помагат за намаляване на смъртните случаи от Covid-19. Настроението на инвеститорите се стимулира и от отчетите на компаниите, които до голяма степен се оказаха по-добри от очакваното.

„Докато прогнозите за печалбите растат, акциите поскъпват“, казва Андрю Слимън, управляващ директор и портфейлен мениджър в Morgan Stanley Investment Management. „Размерът на ръста на акции, който виждаме, е толкова висок, защото резултатите бяха подценявани“.

Години ще са нужни на Съединените щати да възстановят трудовия си пазар от пораженията, нанесени от пандемията. За това предупреди по-рано днес ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от Ройтерс. От настъпването на пандемията преди година пазарът на труда в Съединените щати се сви с 9 милиона работни места. Реалната безработица е около 10 процента.

Пауъл призова за краткосрочни мерки и дългосрочни инвестиции, ангажиращи цялото общество, подобно на мерките от 1946-та година, когато федералните и щатските власти осъществяват прехода към мирновременна икономика и намират работа на милиони войници, участвали във Втората световна война.

Инвеститорите обръщат внимание и на данните за инфлацията в САЩ. Индексът на потребителските цени нарастна през януари с 0,3%, отговаряйки на очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones.

Книжата на Coca-Cola поевтиняха с почти 1%, след като компанията успя да надмине пазарните очаквания по отношение на своя финансов отчет за четвъртото тримесечие.

В същото време цената на акциите на Under Armour поскъпна с над 8 на сто заради силния си отчет.

Акциите на технологичната компания Cisco Systems поевтиняха с 2.6%, след като дружеството отчете спад на приходите за пето поредно тримесечие. Слабото представяне хвърли сянка върху по-високата от очакваното прогноза за приходите за текущото тримесечие.

Главният финансов директор Ричард Херен заяви пред анализаторите, че звеното за инфраструктурни проекти, чиито продажби са се свили с 3% през тримесечието, е понесло най-голям удар от пандемията на Covid-19.

Стойността на книжата на Twitter поскъпнаха с цели 13,6%, след като компанията също успя да надмине очакванията на анализаторите за печалбата и приходите.

Пазарите следят и развитието около второто производство по импийчмънт на Доналд Тръмп. След няколкочасово обсъждане в американския сенат мнозинството от сенаторите гласува за продължаване на производството, като прие, че процедурата по импийчмънт на вече бившия президент не противоречи на конституцията. Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Шестима републиканци гласуваха процесът да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още