IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна седмицата на зелена територия

Очакванията към новата данъчна реформа в САЩ продължават да влияят на пазара

23:12 | 20.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси приключиха първия ден от седмицата с повишения, след като Wall Street продължава да очаква данъчната реформа с убеждението, че тя ще продължи разширяването на икономиката на САЩ, съобщава CNBC

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши със 75 пункта, като IBM и Verizon бяха едни от най-добре представилите се компании.

Основният индекс S&P 500 също завърши с ръст от 0,1%, а телекомуникациите се представиха най-задоволително. Акциите на Delphi Automotive и General Motors бяха начело на индекса, поскъпвайки съответно с 3,4% и 2,3%.

Технологичният индекс Nasdaq composite също приключи с  0,1% нагоре.

Като цяло фондовият пазар в САЩ се радва на добра година. От началото ѝ S&P 500 се е повишил с 15 на сто.

Шансовете са, че [реформата] ще успее. Големите корпорации няма да спечелят много, защото си играят с данъчния кодекс, за да понижат ефективната си данъчна ставка, от много години. По-малките компании обаче ще извлекат значителни ползи“, коментира Ед Ярдени, председател и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research.

Миналата седмица обаче акциите бяха под натиск заради несигурността около данъчната реформа. Все още не е ясно дали републиканците ще успеят да прокарат законодателството до края на годината. Миналата седмица S&P 500 и Dow отбелязаха първите си последователни седмични загуби от август насам.

Тази седмица ще е по-къса за фондовия пазар в САЩ. Той ще бъде затворен в четвъртък заради Деня на благодарността. Обикновено около празници изтъргуваните обеми се понижават, което се превръща в предпоставка за повече волатилност.

Акциите на IBM поскъпнаха с 1%, след като Barron's заяви, че печалбата на компанията може да нарасне с над 30% през следващите 12 месеца. В същото време книжата на Verizon поскъпнаха с 1,7%, тъй като анализатори на Wells Fargo повишиха рейтинга на компанията до „outperform”.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до ниво от 2,365%, а по двегодишните държавни облигации - до 1,755%.

Доларът се повиши спрямо кошница от валути, след като еврото отслабна заради политическите трудности в Германия. Индексът на долара нарасна до 94,104 пункта, което е най-високото му ниво от 14 ноември.

Цените на петрола обаче се понижиха. Фючърсите върху американския суров петрол WTI спаднаха с 46 цента до 56,09 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - с 51 цента до 62,21 долара за барел.

Фючърсите върху златото също се понижиха с около 20 долара до 1275,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още