IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва последната сесия за месеца на червена територия*

Междувременно силният сезон на отчетите беше преполовен

18:09 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват последната сесия за този месец на червена територия, тъй като бързото разпространение на китайския коронавирус продължава да тежи върху оптимизма на инвеститорите, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 334 пункта, или 1,15%. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 28 пункта, или 0,91%, до ниво от 3253,94 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,72%, или 67 пункта, до ниво от 9233,11 пункта.

От Китайската национална здравна комисия потвърдиха в петък, че броят на заразените с коронавируса е достигнал 9692, а 213-ма души са починали от усложненията на болестта.

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха смъртоносния вирус за глобална извънредна ситуация, след като заразата продължава да се разпространява извън Китай.

Вирусът, който за първи път беше открит в китайския град Ухан, сега се е разпространил в поне от 18 други страни и създава все повече притеснения за глобалния икономически растеж.

"Избухването на епидемията от коронавирус добави още един риск към краткосрочните перспективи за акциите", каза Питър Березин, главен стратег в BCA Research.

От друга страна в САЩ продължава сезонът на копторативните отчети. Акциите на Caterpillar поевтиняха с над 1%, след като изпълнителният директор на индустриалния гигант изрази притеснения от „глобалната икономическа несигурност“ при представянето на отчета на компанията за последното тримесечие. От Caterpillar също така понижиха прогнозите си за печалбата през 2020 г.

От друга страна обаче акциите на Amazon поскъпнаха с 8,6%.

От компанията отчетоха тримесечна печалба и приходи, които с лекота надминаха очакванията на анализаторите. Amazon Web Services, бизнесът с облачни услуги на компанията, също отбеляза по-големи от очакваните приходи.

Повече от 70% от 226-те компании в индекса S&P 500, които са представили своите отчети до момента са надминали очакванията на анализаторите, показват данните на FactSet.

Въпреки променливостта в оптимизма на инвеститорите през последния месец поради интензивните геополитическите събития и нарастващата епидемия в момента бенчмарковете S&P 500 и Dow отчитат повишения с по 1% за януари на старта на петъчната сесия. Междувременно индексът Nasdaq е отчел месечен ръст от 3%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,538% и 2,01%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,64 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,26% на ниво от 1,1059 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 13 цента до 58,16 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 39 цента до ниво от 51, долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,01% до ниво от 1589,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:38 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още