IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва първата сесия от сезона на отчетите с оптимизъм*

Въпреки рекордния брой на новозаразените с коронавирус инвеститорите са обнадеждени за намирането на ваксина

17:45 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник на зелена територия, надграждайки силните резултати от миналата седмица въпреки рекордния ръст по отношение на случаите на заразени с коронавирус от уикенда, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 323,50 пункта, или с 1,24%, до ниво от 26 399,96 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 31,84 пункта, или 1%, до 3216,65 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,29%, или 137,22 пункта, до 10 756,77 пункта.

Флорида съобщи за 15 299 нови положителни тествания за коронавирус в неделя, което е най-високият брой на новите случаи на дневна база за отделен щат от началото на пандемията. Междувременно, САЩ регистрират повече от 60 000 новозаразени всеки ден в продължение на три поредни дни, което довежда общата бройка на национално ниво до над 3 милиона случая, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

„COVID-19 остава огромен проблем, тъй като заразените, хоспитализациите и смъртните случаи продължават да нарастват“, заяви основателят на Vital Knowledge Адам Крисафули. „Пазарът продължава да усвоява цялата тази информация сравнително добре и това изглежда това се дължи на надеждите за намиране на ваксина, по-ниските нива на смъртност спрямо март/април и избягването на абсолютните блокади", коментира той.

Положителните новини за ваксината също повдигнаха настроенията. Pfizer и немската биотехнологична компания BioNTech SE получиха бързо одобрение от Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ за две от четирите си възможни ваксини срещу коронавируса. Акциите на Pfizer поскъпват с 2,6%, а тези на BioNTech отчитат ръст в цената си с 10%.

Pfizer и BioNTech заявиха, че очакват да започнат следващата фаза на изпитването за ваксина по-късно този месец с 30 000 лица. Компаниите очакват да произведат 100 милиона дози ваксина до края на 2020 г. и повече от 1,2 милиарда дози до края на 2021 г.

Акциите на технологичните компании като Apple, Amazon и Netflix продължават да поскъпват. Книжата на Tesla се търгуват с 12% по-високо.

От своя страна Analog Devices предложиха да купят Maxim Integrated в сделка за всички акции на стойност 21 млрд. долара. Книжата на Maxim поскъпват с 12,5%.

Акциите на Carnival Corp. добавят 1,3% към цената си. Книжата на Disney, която отвори своя тематичен парк край Орландо през уикенда, поскъпват с 0,2%.

Сезонът на отчетите започна в понеделник, като PepsiCo отчете по-добри от очакваното резултати. Акциите на компанията поскъпват с повече от 0,5%. JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo трябва да представят своите отчети във вторник.

Очаква се корпоративните печалби да спаднат с 44% през второто тримесечие, което би било най-големият спад на тримесечните печалби от четвъртото тримесечие на 2008 г., сочат данните на Refinitiv.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,655% и 1,356%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 96,28 пункта.

Еврото поскъпва с 0,58% спрямо щатската валута до 1,136 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,29 долара до 42,95 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат спад в стойността от 0,30 долара до 40,25 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,62% до 1813,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още