IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва първата сесия за юни със слаб оптимизъм*

"Нищо от това, което се случи след затварянето на борсите в петък, не е положително за настроенията", каза Арт Хоган, стратег в National Securities

17:41 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия за юни на зелена територия след силен завършек на май на фона на оптимизма относно подновяването на икономическата активност в САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 50,05 пункта, или с 0,20%, до ниво от 25 426,05 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 1,83 пункта, или с 0,05%, до 3045,89 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,28%, или 26,85  пункта, до 9520,17 пункта.

Щатите  продължават да възобновяват поетапно икономическата си активност, след като пандемията от коронавирус принуди страната да затвори несъществения си бизнес. Повторното отваряне се провежда на фона на широко разпространени протести в САЩ срещу полицейската агресия над афроамериканци в Минеаполис и други градове в страната.

Инвеститорите са притесни  с нарастващото напрежение между Китай, след като американския президент Доналд Тръмп заяви в петък, че САЩ ще прекратят специалното си отношение към Хонконг.

Съобщението беше направено, след като Китай одобри законопроект за национална сигурност на автономния град, който ще увеличи властта на континенталната част над бившата британска колония. Известно облекчение за Wall Street представлява това, че Тръмп не обяви отказването на САЩ от изпълнението на ангажиментите по първата фаза на търговското споразумение с Китай, постигнато по-рано през годината.

Данните показват, че производствената активност на Китай се разширява през май. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в страната е достигнал ниво от 53,4 пункта през май. Показателят за сектора на промишлеността се намира на 50,6 пункта, а PMI за сектора на услугите е достигнал 53,6 пункта. Така измерителите се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Разочароващите резултати от тестове на Pfizer за лекарство срещу рака на гърдата също влошиха пазарните настроения. Акциите на компанията поевтиняват със 7%.

От друга страна индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в САЩ се е повишил от 41,5 пункта през април до 43,1 пункта през май, показват данните на Института за управление на доставките. Въпреки това показателят остава под ключицата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

„Нищо от това, което се случи след затварянето на борсите в петък, не е положително за настроенията", каза Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities. „Когато помислите, че започваме да приемаме сериозно напрежението между САЩ и Китай и добавяте към това огромното количество смущения, които се случват в почти всеки голям град в страната в момента, нищо от това не може да се разглежда като положително за пазара", коментира той.

„На нивата, на които се намираме, не бих се изненадал да видя как пазарът прави пауза и се отдръпва“, добави Хоган.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,675% и 1,461%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,98 пункта.

Еврото поскъпва с 0,26% до ниво от 1,113 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,20 долара до 37,64 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат понижение от 0,75 долара до 34,74 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,53% до 1742,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:14 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още