IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва с оптимизъм въпреки рекордните молби за помощ при безработица*

Някои инвеститори изразяват притеснения, че компаниите могат за преустановят изплащането на дивиденти

17:45 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, въпреки че от Министерството по труда на САЩ съобщиха за рекорден скок в броя на подадените молби за обезщетение при безработица. Това засили притесненията за икономическите щети от коронавирусната пандемия, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава  с 103,68 пункта, или с 0,50%, до ниво от 21 035,65 пункта. Широкият измерител S&P 500  нараства с 20,66 пункта, или 0,84%, до ниво от 2491,13 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,57%, или 39,06 пункта, до ниво от 7399,036 пункта.

Министерството на труда отчете, че повече от 6 милиона души са подали молби за обезщетение при безработица през седмицата, завършила на 27-и март. Това е нов негативен рекорд за показателя. В сравнение с това икономистите очакваха броят на молбите да нарасне с от 4 до 5 милиона.

„Новините са ужасни и не съм сигурен защо прогнозите за последните две седмици бяха толкова далеч от истината, но всички знаем колко тежко е положението“, каза Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group. „Единственият въпрос сега е времето. Времето, когато тази крива ще тръгне надолу и ние като общество ще решим да преминем към план за възобновяване на живота“, добави той.

Инвеститорските настроения бяха понижени в сряда от коментар на президента Доналд Тръмп, който заяви, че САЩ трябва да се подготвят за "много, много болезнени две седмици".

Стойностите на основните борсови индекси са спаднали с 20% от началото на годината и се намират дълбоко в територията на мечи пазар.

„Въпреки че все още не сме ставали свидетели на такива съобщения, намаляването на дивидентите може да бъде на масата за американските компании“, казва стратегът на New York Life Investments Лорън Гудуин.

„С тежкия удар върху приходите бизнесът може да избере да даде приоритет на служителите си и по-евтините заеми пред изплащането на дивиденти. Това може да представлява риск за акциите. Обявленията за временни (за 1-2 тримесечия) съкращения на дивидентите могат да не дадат отражения, но по-дългосрочните такива вероятно ще допринесат за създаване на отрицателни настроения “, добави тя.

Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен заяви в сряда, че вероятно Конгресът ще трябва да предостави повече стимули за подпомагане на тези в долния край на икономическия спектър и за стимулиране на малкия бизнес.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,589% и 1,237%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 100 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,83% на ниво от 1,087 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,43 долара до 26,17 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение  от 1,71 долара до ниво от 21,91 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 2,53% до ниво от 1631,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:14 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още