IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с понижения въпреки хода на Фед*

Анализаторите очакваха подобен ход, макар и в рамките на редовното заседание на централната банка

17:27 | 03.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Wall Street започна плахо вторника след впечатляващите ръстове в предния ден, дори след като Федералният резерв намали лихвените проценти с половин процентен пункт при спешните усилия за възпротивяване на по-бавния икономически растеж заради избухването на коронавируса.

Решението се случва две седмици преди насроченото заседание на Фед, тъй като централната банка смята, че е необходимо да действа бързо в битката с ефекта на разпространението на вируса по целия свят. Това е първото подобно спешно действие, което се провежда между насрочените срещи от финансовата криза насам.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Dow Jones Industrial Average се търгува с 82 пункта по-ниско, като заличи по-ранните ръстове. Dow скочи с 1200 пункта в понеделник, след като търговците заложиха на агресивни действия на Фед. S&P 500 и Nasdaq Composite се търгуваха с понижения от по 0,1%.

Акциите на Amazon се търгуваха с ръст от 1,3%, докато Netflix добавя 0,6% към стойността си. Акциите на Apple поскъпнаха с 0,4%, след като поевтиняха с над 1% по-рано във вторник. Акциите на банките се обезценяват значително, водени от спад с 2,7% в акциите на Bank of America. JPMorgan Chase и Citigroup са надолу с повече от 1%.

Пазарите залагаха на намаление на лихвите с 0,5% за срещата на централната банка през следващия месец.

„Колкото по-лоша е икономическата ситуация, толкова по-голяма е вероятността да има масивни координирани парични и фискални стимули за компенсиране на слабостта“, казва в бележка до клиентите си Тони Дуайър, главен стратег за САЩ в Canaccord Genuity. "Няма начин да се прецени глобалното икономическо и друго влияние на вируса COVID-19, тъй като случаите в световен мащаб все още нарастват“, казва още той, цитиран от CNBC.

Централните банкери бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза показват, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа твърде колебливо. От друга страна, централната банка не иска да "изпука куршмумите си" твърде рано. Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи да оказва натиск върху централната банка.

Фед се задейства часове, след като гуверньорът Джером Пауъл и ръководителите на финансите от Г7 заявиха, че „ще използват всички подходящи политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.

По време на конферентен разговор финансовите министри и централните банкери на страните от групата обещаха действия, включително фискални мерки, където е необходимо, в подкрепа на световната икономика, заяви японският финансов министър Таро Асо. Той допълни, че желателният политически отговор ще варира за всяка отделна страна.

Единният фронт на световните ръководители успокои притесненията от бързото разпространение на коронавируса в десетки страни и подкрепи възстановяването на световните фондови пазари и на цените на петрола.

*Актуално към 17:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още