IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията със спад въпреки добрите икономически данни от САЩ*

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун остави единствено несигурност на пазарите

17:58 | 28.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски борсови индекси започват днешната сесия на червена територия въпреки положителните икономически данни от САЩ, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,04% от стойността си, като се смъква до ниво от 25 975,93 пункта.

Широкият показател S&P 500 отчита спад от 0,17% до 2787,77 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се понижава с 26 пункта, или 0,34%, до 7528,49 пункта.

Американската икономика се е охладила по-малко от очакваното през последното тримесечие на миналата година, благодарение на ръста при бизнес инвестициите, стана ясно по-рано днес.

Това предполага, че растежът може да остане силен за по-дълго време, особено след промяната в подхода на Федералния резерв.

Годишният ръст на БВП в периода от октомври до декември 2018 г. е 2,6% при средна оценка на икономистите, интервюирани от Bloomberg, за 2,2%. Спрямо третото тримесечие обаче ясно се вижда забавянето. Тогава бе отчетен ръст от 3,4%, сочат данните на Министерство на търговията, които се забавиха с месец заради частичното прекъсване на работата на американското правителство.

Друга основна тема във фокуса на инвеститорите е преждевременно приключилата среща между американския държавен глава Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Според Тръмп основната причина за предсрочното прекратяване на разговорите с Ким е бил въпросът със санкциите срещу Пхенян.

По думите на държавния секретар Майк Помпейо САЩ са поискали от севернокорейския лидер „да направи повече“ за премахването на ядрената програма на страната, но той не е бил готов на подобно нещо.

Тръмп също така посочи в предавано на живо изказване, че не е била договорена трета среща на високо равнище с Ким Чен Ун. „Ще видим какво ще стане“, заяви държавният глава, като изрази надежда, че такава все пак ще има в близко бъдеще.

сащ сащ

От друга страна остават въпросителните и около търговските преговори между САЩ и Китай.

Американският търговски представител Робърт Лайтайзър сподели, че Вашингтон планира да изостави митата като основна заплаха срещу Пекин.

Възможността за повишаване на митата тежи над световните пазари и принуди американските компании да обмислят преместването на дейности от Китай. В същото време Пекин беше под натиск да преговаря за прекратяване на огъня.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава съответно до 2,713% и 3,08%.

При валутните пазари доларовият индекс отчита ръст от 0,03 на сто до 96,18 пункта.

Еврото и паундът поевтиняват спрямо щатската валута съответно с 0,08% и 0,29 на сто.

Единната европейска валута се търгува при 1,1359 долара за евро, докато паундът се разменя за 1,3271 долара.

На петролните пазари сортът Брент се търгува с понижение от 0,35 долара при 66,04 долара за барел, докато цената на американския West Texas Intermediate се покачва с 0,23 долара до 57,17 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поскъпва с 0,08 на сто до 1322,20 долара за тройунция, докато паладият продължава да поддържа рекордни нива, достигайки продажна цена от 1552 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още