IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията възходящо часове преди решението на Фед*

Очаква се централната банка да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта по-късно днес

17:18 | 26.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията в сряда с повишения преди поредното решение на Федералния резерв за американската парична политика, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скача с 41,83 пункта до ниво от 26534,04 пункта, а книжата на IBM поскъпват. Широкият измерител S&P 500 добавя 0,13% и достига равнище от 2919,24 пункта, а секторът на комуникационните услуги се представя най-добре. Технологичният Nasdaq Composite напредва с 0,21% до ниво от 8024,61 пункта, като цената на акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet се повишава. Американска Американска

Федералният резерв приключва двудневната си среща за паричната политика по-късно в сряда и се очаква да повиши основната лихва с 25 базисни пункта. Това ще бъде осмият път, в който Фед затяга паричната си политика от 2015 г. насам.

Инвеститорите ще следят и за сигнали за бъдещи решения за паричната политика, особено за тези до края на годината. Пазарните очаквания за вдигане на лихвените проценти през декември бяха над 80% в сряда според инструмента FedWatch на CME Group.

„Не се съмнявам, че Комитетът ще повиши лихвата този следобед с 25 базисни пункта“, казва Джеръми Клейн, главен пазарен стратег във FBN Securities. „Освен това Джером Пауъл и колегите му вероятно ще дадат единодушен сигнал, че възнамеряват да го направят отново след три месеца“, допълва той.

Във вторник американските пазари затвориха с понижения, тъй като възобновяването на притесненията около търговията подкопаха настроенията на инвеститорите.

В реч пред Общото събрание на ООН президентът Доналд Тръмп защити позицията на администрацията си за търговията, като заяви пред международните лидери, че САЩ вече няма да търпят „такава злоупотреба“, а ще действат в своя „национален интерес“, когато смятат, че са мамени.

Книжата на IBM поскъпват с 2,5%, след като анализатори от UBS повишиха рейтинга им от „неутрален“ на „купувай“, като прогнозираха, че компанията ще обяви по-добри от очакваните резултати догодина.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява до съответно 3,085% и 3,217%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест конкурентни валути, расте с 0,17% до ниво от 94,30 пункта. Еврото поевтинява спрямо долара с 0,25% до ниво от 1,1742 долара за евро, а паундът отбелязва скромен ръст от 0,04% до 1,3186 долара за паунд. Нивото на японската йена спрямо долара остава непроменено на 112,96 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се понижават, но все пак са напът да отбележат пето поредно тримесечие на растеж на фона на очаквания спад на иранския износ в последните три месеца на годината, когато глобалното търсене се засилва.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 49 цента до 81,38 долара за барел, след като нараснаха с близо 1% в предходната сесия. Американският лек суров петрол WTI също отбелязва спад от 49 цента до 71,79 долара за барел.

Цената на златото намалява на фона на засилването на долара. Американските фючърси върху ценния метал отбелязват спад от 0,5% до 1199,10 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,34 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още