IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo със спад на печалбата за второто тримесечие

На резултатите натежават необслужвани енергийни заеми, ръста на разходите и понижението на приходите от ипотечни кредити

17:52 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Wells Fargo & Co., банката с най-висока пазарна капитализация в света, съобщи, че печалбата ѝ за второто тримесечие се е понижила с 2,8% заради ръст на необслужваните енергийни заеми. Банката отчита и увеличение на разходите, както и спад на приходите от ипотечно кредитиране, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на кредитора е спаднала до 5,6 млрд. долара, или 1,01 долара за акция, от 5,72 млрд. долара, или 1,03 долара за акция, на годишна база, обяви базираната в Сан Франциско компания. Това съвпада със средната оценка на 30 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Приходите от ипотечното банкиране са се понижили със 17% спрямо миналата година до 1,41 млрд. долара, което е под оценката за 1,8 млрд. долара на Крис Котовски от Oppenheimer & Co.’s.

Приходите на банката са се повишили с 4% до 22,2 млрд. долара в съответствие с оценките на анализаторите, а разходите са нараснали с 3,2% до 12,9 млрд. долара заради по-високото заплащане и социални придобивки на служителите. Провизиите за кредитните загуби са нараснали тройно до 1,07 млрд. долара спрямо миналата година заради по-големите загуби от портфейла с петролни и газови компании, каза банката.

Главният изпълнителен директор Джон Стъмпф се опитва да не позволява на разходите да се увеличат, докато в същото време привлича повече депозити и разширява кредитния портфейл на банката със закупуване на активи от компании като General Electric Co. Банката използва деривати, за да генерира по-голяма печалба, конвертирайки плаващи курсове във фиксирани плащания, докато в същия момент Федералният резерв отлага повишаването на лихвените проценти.

Акциите на Wells Fargo поевтиняха с 1% до 48,45 долара за лот към 8:33 сутринта местно време в Ню Йорк. Акциите отчитат спад от 10% от началото на годината спрямо понижение от 8% на индекса KBW Bank Index, който включва 24 компании.

Междувременно Citigroup обяви, че печалбата ѝ за третото тримесечие е спаднала със 17% заради по-ниските приходи от потребителското банкиране. JPMorgan Chase & Co., най-голямата американска банка по активи, обяви вчера печалба за второто тримесечие над оценките на анлизаторите заради ръста на приходите от търговия с инструменти с фиксиран доход и на заемите.

Другите водещи американски банки - Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley, трябва да представят своите отчети за второто тримесечие през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още