IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Whirlpool отчете спад на печалбата заради новите мита

Продуктите на компанията поскъпнаха заради наложенита мита от САЩ върху стоманата и алуминия, което е довело до понижаване на търсенето

13:21 | 17.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Допълнителните мита, наложени от САЩ през март, повлияха негативно върху печалбата на германската компания Whirlpool, която доведе до сериозен спад  в цената на акциите ѝ.

След като през януари администрацията на Доналд Тръмп обяви списъка с нови мита върху вносните миялни машини, изпълнителният директор на Whirlpool Corp. Марк Битцер отпразнува своята победа над южнокорейските си конкуренти LG Electronics Inc. и Samsung Electronics Co, коментира The Wall Street Journal.

“Това, без съмнение, е позитивен катализатор за Whirlpool”, заяви Битцер тогава по време на конферентен разговор с инвеститорите.

Почти шест месеца по-късно цената на акциите на компанията се понижи с 15%. Един от факторите за това са допълнителните мита върху стоманата и алуминия, обявени през март от американското правителство. Тези мита помогнаха за повишаванете на цените на суровини, използвани от Whirlpool.

Вследствие на това нетната печалба на компанията, дори и при по-малко дължими данъци заради данъчната реформа в САЩ, са се понижили с 64 млн. долара през първото тримесечие в сравнение със същия период през 2017 г. до 94 млн. долара.

„Продължава да се чувства несигурност по отношение на бъдещите митнически налози и търговски дейности“, заяви Битцер по време на следващия си конферентен разговор с инвеститорите и добави: „Ще продължим да наблюдаваме, оценяваме и предприемаме правилните действия за нашия бизнес“. 

На практика митата са комплексно икономическо оръжие, което може да рикошира в икономиката по непредвидим начин. Това се случи и с бизнеса с миялни машини, които бяха едни от първите продуктови цели на митническите санкции на администрацията на Тръмп.

В месеците след налагането на мито върху вноса на миялни машини LG и Samsung обявиха, че са започнали да инвестират в САЩ, но се борят с високите цени за транспортирането на тяхната продукция. Корейските компании, както и Whirlpool, увеличиха наемането на служители на територията на САЩ. Заради наложените мита цените са се повишили и за потребителите, като се появяват и признаци за понижаване на търсенето.

„Цените за суровини се повишиха значително“, заяви през април Битцер, посочвайки митата върху стоманата и алуминия като основен виновник за това. По-голяма част от продуктите на компанията са създадени именно от тези материали.

Говорителка от компанията Benton Harbor отказа да отговори на по-детайлни въпроси, свързани с ефекта на митническите санкции, заявявайки, че Whirlpool трябва да запази мълчание преди обявяването на приходите от второто тримесечие. Тя отказа да коментира изявленията на Битцер и другите директори на конкурентните компании.

Администрацията на американския президент обяви мита на импортни стоки за 92 млрд. долара, включително на миялни машини, соларни панели, стомана, алуминий и на широк набор от продукти, внос от Китай. В списъка с митата влизат и обичайни партньори на САЩ като Канада, Мексико и Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още