Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Забележителното двойно постижение на американската енергетика

САЩ отбелязват рекорден ръст в потреблението на електроенергия и силно понижаване на нивото на въглеродни емисии

Забележителното двойно постижение на американската енергетика

Снимка: Ройтерс

Американската енергетика е постигнала нещо, което преди е изглеждало невъзможно – увеличаването на потреблението на енергия, съчетано с постоянно намаляване на емисиите на въглероден диоксид до най-ниското ниво от няколко десетилетия насам. Това заяви изпълнителният директор на Американския петролен институт Майк Самърс по време на годишна пресконференция за състоянието на енергийния сектор. 

Още по темата

„Всяко поколение има своите предизвикателства и свои определящи постижения. Ние наричаме това „американска Енергийна генерация“ заради забележителното двойно постижение: отчитаме рекордни нива на потребление, като в същото време поставяме рекорди и при ограничаването на емисиите въглероден диоксид. Благодарение на „Енергийната генерация“ и нейните най-модерни иновации, енергийните перспективи на САЩ са по-силни от всякога“, отбеляза Самърс.

Действително, данните от Световната банка показват, че през 2012 г. емисиите на въглероден диоксид в САЩ са се понижили до най-ниското си ниво за последните 50 години на глава на населението, пише Ирина Слав от Oilprice.

В същото време производството на петрол и природен газ нараства, особено през последните две десетилетия, благодарение на революцията на шистовата технология.

Въпреки това, струва си да се отбележи, че емисиите не се понижават през тези 50 години. За това време САЩ отбелязват постоянен спад, който обаче приключва през 2017 г.

По данни на статистическа компания за изследване на нивата на емисиите Rhodium Group от 2018 г. количеството въглероден диоксид, отделян от енергийния сектор, се е повишило с 3,4 на сто.

Самърс похвали в своята реч увеличаването на износа на американски суров петрол, заявявайки:

„Нетният внос на петрол за тази година се очаква да се понижи до най-ниските нива от 1958 г. насам. В някои дни ние всъщност изнасяме повече петрол, отколкото произвеждат някои представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Това е огромна промяна в световния баланс на енергийните мощности и оказва положително влияние на цялата американска общност – от семейните бюджети до работните места“.

Данните на Администрацията за енергийна информация показват, че износът на американски суров петрол се задържа на около 2 млн. барела на ден между май и октомври 2018 г., като се понижава до 1,75 млн. барела дневно през август. През октомври е отчетен ръст до 2,363 млн. барела дневно.

В същото време вносът, в това число и от ОПЕК, възлиза на повече от 10 млн. барела дневно за периода между май и октомври (с изключение на два месеца), понижавайки се до 9,42 млн. барела през октомври.

С други думи, САЩ остават нетен вносител на петрол.

През май-октомври дори само вносът на канадски петрол е бил два пъти по-висок от средния износ – 4/4,55 млн. барела на ден.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
7
 
3
vzhekoff до: FNM
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Много подвеждащо даже. От статията разбираме, че през изминалата година ръстът на СО2 емисии е 3.8%, което бих го нарекъл шоково.
2
 
4
 
2
FNM
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Малко подвеждащо заглавие
3
 
7
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
https://www.eia.gov/electricity/data/browser/

въглищата постепенно изчезват от картата на производство за сметка на вятъра и соларните панели ...

Още от САЩ
Тръмп продължава да вярва на Ким Чен-ун