Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Загубите в технологичния сектор подложиха на натиск Dow Jones

Индексът на сините чипове приключи деня почти без промяна благодарение на силните данни за трудовия пазар в САЩ

Загубите в технологичния сектор подложиха на натиск Dow Jones

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Циклични акции помогнаха на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average да се оттласне от дъното си по време на сесията в четвъртък и да завърши търговията с минимален спад, а по-добрите от очакванията данни за трудовия пазар подкрепиха нагласите, предава CNBC.

Dow отписа само 23,34 пункта и завърши сесията на ниво от 34 577,04 пункта, след като в един момент отчиташе спад от 265 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,4% до ниво от 4192,85 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1% до равнище от 13 614,51 пункта.

S&P 500 е само на около 1% от историческия си връх, който достигна по-рано миналия месец, но остава около тези нива през последните близо две седмици. Широкият измерител е нагоре с над 11% от началото на годината.

Merck и Dow Inc се представиха най-добре сред 30-те компании в индекса на сините чипове, като книжата им поскъпнаха с по над 2%. Секторите на потребителските стоки и на комуналните услуги бяха сред най-големите печеливши сред 11-те сектора в S&P 500, а стоките от неосновна необходимост и технологичният сектор натежаха върху по-широкия пазар със спад от съответно 1,2% и 0,9%.

Цената на акциите на General Motors се повиши с над 6%, след като компанията съобщи, че очаква резултатите ѝ за първото полугодие на 2021 г. да бъдат „значително по-добри“ от предишните прогнози.

В макроикономически план ръстът на работните места в частния сектор през май се е ускорил с най-бързия си темп от близо една година, като компаниите са наели близо един милион служители, показа доклад на компанията ADP.

Общият брой на наетите на работа е достигнал 978 хил. за месеца, което е голям скок спрямо 654 хил. през април е най-големият ръст от юни 2020 г. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха 680 хил.

В същото време новите данни за заявленията за помощи при безработица се оказаха леко под прогнозите. Подадените за първи път заявления за помощи за седмицата до 29 май са възлезли на общо 385 хил. спрямо очакваните от Dow Jones 393 хил. Това е и първият път, в който заявленията за помощи при безработица спадат под 400 хил. от първите дни на пандемията насам.

Инвеститорите продължиха да наблюдават и резките колебания при мемеакциите, особено тези на компанията AMC Entertainment. Книжата ѝ поевтиняха с 30%,след като на практика удвоиха стойността си през предходната сесия, но ограничиха загубите си, след като веригата киносалони съобщи, че е финализирала предложение на акции, обявено само няколко часа по-рано, набирайки 587 млн. долара. Акциите ѝ завършиха деня със спад от около 18%.

Други мемеакции също бяха под натиск в четвъртък. Книжата на Bed Bath & Beyond поевтиняха с над 27%.

Балонът при GameStop по-рано тази година натежа леко върху пазара, тъй като инвеститорите бяха разтревожени, че това може да доведе до по-голяма спекулативна дейност на фондовия пазар. С нарастването на загубите на хедж фондове, заложили срещу книжата на компанията, нараснаха притесненията за въздържане от поемането на риск на Wall Street, което можеше да нанесе удар на целия пазар. Поскъпването на книжата на AMC през последно време изглежда не създава подобни притеснения засега.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от съответно 1,625% и 2,297%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, е нагоре с 0,65% до 90,49 пункта. Еврото поевтиня с 0,68% до 1,213 долара, а паундът също се озова на червена територия със спад от 0,44% до 1,411 долар. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,68% до 110,29 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана почти непроменени след два поредни дни на ръстове, които тласнаха петролните фючърси до невиждан връх от една година насам на фона на резкия спад на запасите от суров петрол в САЩ.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за август поевтиняха с 23 цента до 71,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 14 цента от стойността си до 68,69 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 1,9% до 1871,91 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Инфраструктурната сделка на Байдън донесе нови рекорди на Wall Street