IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за безработица в САЩ нарастват за втора поредна седмица

Броят на молбите се увеличава до 351 000, с което надминава очакванията на икономистите за ръст от 320 000

17:30 | 23.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Броят на заявленията за обезщетение при безработица в САЩ неочаквано нараства през миналата седмица, докато американският пазар на труда продължава своето възстановяване от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за безработица по редовните федерални програми нарастват до 351 000 броя през седмицата, приключила на 18 септември, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти достига 320 000 заявления.

Продължаващите искове за държавна помощ се увеличават до 2,8 млн. броя през седмицата, приключила на 11 септември.

сащ сащ

Ръстът при заявленията отразява волатилността при седмичните данни на фона на продължаващото възстановяване на американския пазар на труда.

В бъдеще се очаква икономическият растеж да се забави през третото тримесечие на фона на редуцирането на държавната помощ, целяща да стимулира разходите.

Според работодателите в различните сектори федералната подкрепа все още не успява да помогне за увеличението на заявленията за кандидатстване за работа.

Калифорния отчита 24 221 заявления за безработица, докато броят на молбите във Вирджиния достига 12 879. Засегнатата от урагана "Айда" Луизиана регистрира най-голям спад при заявленията за миналата седмица.Програмата за федералните пандемични помощи при безработица изтече на 6 септември във всички щати.

Белият дом обяви, че не възнамерява да удължава схемата допълнително, но щатите могат да използват средствата от програмите за облекчаване по време на коронавируса, за да предоставят допълнителна подкрепа за безработните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още