IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законопроектът за чиповете може да създаде до десет нови завода в САЩ

Планът може да генерира над 150 млрд. долара чрез инвестиции от щатските и федерални власти и представителите на бизнеса, изтъква търговският министър на САЩ

14:07 | 25.05.21 г. 1
<p>
	Американският министър на търговията&nbsp;Джина Раймондо. <em>Снимка:&nbsp;Oliver Contreras/The Washington Post/Bloomberg</em></p>

Американският министър на търговията Джина Раймондо. Снимка: Oliver Contreras/The Washington Post/Bloomberg

Предложението за правителствена помощ за производството на чипове в размер на 52 млрд. долара може да подкрепи изграждането на от седем до десет нови фабрики в САЩ, заяви американският търговски министър Джина Раймондо, цитирана от Ройтерс.

Тя очаква законопроектът да генерира над 150 млрд. долара чрез инвестиции в производството и разработването на чипове, включително чрез финансова подкрепа от страна на щатските и федерални власти и представителите на частния сектор.

„Трябват ни федерални пари, за да отключим частния капитал“, подчерта Раймондо, добавяйки: „Може да са седем, осем, девет или десет нови фабрики в Америка, докато приключим“. 

Министърът заяви, че очаква щатите да се борят за привличане на федерално финансиране за производството на чипове, изтъквайки, че министерството на търговията ще предостави прозрачен процес на отпускане на средствата.

Недостигът на полупроводници в глобален мащаб, причинен от редица фактори, включително от силния ръст при търсенето на потребителска електроника, засегна автомобилните производители и другите индустрии. Компании като General Motors Co. Ford Motor и Toyota Motor Corp. вече свиха своето производство заради нарушените доставки.

Миналата седмица лидерът на демократите в Сената Чък Шумер представи ревизиран двупартиен законопроект, който предвижда 52 млрд. долара за производство на полупроводници в САЩ в продължение на пет години. Поддръжниците на финансирането отбелязват, че делът на САЩ в производството на полупроводници в глобален мащаб се е свил от 37 на сто през 1990 г. до едва 12%.

Законопроектът включва 39 млрд. долара стимули за производство и научноизследователска и развойна дейност и 10,5 млрд. долара за изпълнение на редица програми.

Според сенатора републиканец Джон Корнин Китай не е оставил друг шанс на САЩ освен да инвестират в подобни инициативи. „Това е уязвимост, която трябва да отстраним“, изтъква той.

През април Ford предупреди, че недостигът на чипове може да съкрати производството на концерна през второто тримесечие с 50 на сто, което ще коства около 2,5 млрд. долара и близо 1,1 млн. превозни средства за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Може да може, може да не може...Ако със законопроекти се създаваха нови заводи ехехехееейййй :DНа тия сичките млрди "стимули" се изсипват всякъв род моошеници, като мухи на л..мед и в крайна сметка парите изтичат на борсата, без да се постигне нещо реално. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още