IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залязващата звезда на Exxon Mobil

След близо век компанията загуби мястото си в Dow Jones, а от началото на годината акциите й поевтиняха с 55%

08:37 | 30.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Някога Exxon Mobil беше най-голямата публична компания в САЩ, припомня Ройтерс. След това дълги години беше най-голямата енергийна компания в страната. Днес обаче славата на Exxon помръква и тя вече е изпреварена от своите конкуренти (например Chevron), както и от компания, оперираща с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В условията на пандемия NextEra Energy, най-големият производител на енергия от вятърни и соларни паркове, вече я задмина по пазарна капитализация и вече е най-скъпата енергийна компания в САЩ.

Годината е много тежка за енергийния гигант - очакванията са за трето поредно тримесечие със загуби, след като пандемията сви търсенето на петрол и бензин в световен мащаб.

След близо век Exxon изгуби мястото си във водещия индекс на американската търговия - Dow Jones, акциите на компанията са на двадесетгодишно дъно - само от началото на тази година загубиха 55% от стойността си. Всичко това повдига въпроси дали ръководството ще може да си позволи да раздаде дивиденти.

На този етап Exxon смята да продължи да плаща дивиденти, което коства 15 млрд. долара на година. За сметка на това намалява служителите си и ограничава разходите за развитие на проекти.

Един от начините компанията да продължи да плаща дивиденти е да започне да продава активи.

Задълженията на ExxonMobil достигат 69,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
няма как да се случи :)) ... възпитан съм да не мълча пред гласовити тъъпанари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
не го настъпвай по мазолът ... кой знае с какво блаженство е придобил първите си акции на гъзпром преди години , поставил си е фотокопие в рамка над спалнята , и сега му се реве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 3 години
обаче същата логика за гъзпром, не важи... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Exxon е куца. Макар че губи пари, продължава да плаща дивидент и затъва драстически в дългове. Мидичката постъпи по-разумно - ограничи силно дивидентът, оряза разходи, дори намали дълговете си, вместо да трупа нови... и най-важното - ПЕЧЕЛИ дори в кризата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още