IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради 737 MAX: S&P и Moody's понижиха рейтинга на Boeing

Във вторник Fitch потвърди дългосрочните и краткосрочните рейтинги на Boeing, но потвърди, че рисковете остават

20:29 | 19.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните рейтингови агенции S&P Global Rating и Moody's понижиха рейтингите на Boeing Co. във връзка с плановете на самолетостроителната компания да спре производството на самолета 737 MAX от януари 2020 г., както и несигурността кога тези самолети ще бъдат върнати в експлоатация, предава Bloomberg.

Агенция Moody's понижи дълговия рейтинг на  Boeing Co. и заяви, че вижда дългосрочен риск за репутацията на компанията след плановете да бъде прекратено от януари догодина производството на най-продавания ѝ пътнически самолет 737 MAX.

Може да се наложи допълнително понижаване на корпоративния кредитен рейтинг, ако принудителното приземяване на този модел продължи и през втората половина на 2020 година, особено ако оторизираните авиационни власти идентифицират и някакъв друг компонент от системата за управление на полетите на 737 MAX, който изисква актуализиране, допълни Moody's.

Рейтинговата агенция обаче запази своя кредитен рейтинг по отношение на инвестиционния клас на дълга на Boeing, визирайки ликвидността на компанията, финансовата ѝ гъвкавост  и доминиращото положение на пазара.

Агенцията понижи основния необезпечен и краткосрочния дългове рейтинг на компанията съответно до "A3" от "A2" и до "Prime-2" от "Prime-1". Трябва да се има предвид, че при корпоративен рейтинг "Prime-2" дадена компания продължава да има силна способност да погасява краткосрочните си задължения по дълга, докато рейтингът "Prime-1" означава, че съответната компания имат превъзходна способност да погасява своите задължения. Кредитната агенция също така заяви, че няма да повиши своята оценка, докато самолетите 737 MAX не се завърнат напълно в експлоатация и не бъде изчислено негативното финансовото въздействие от тяхното принудително заземяване.

S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Boeing до „A-“ от „A“, като прогнозата за рейтингa е „развиваща се“. Краткосрочният рейтинг на компанията е понижен до A-2 от A-1.

Променящата се прогноза показва, че рейтингът може да бъде повишен или понижен, в зависимост от това дали Boeing може да възобнови производството и доставката на 737 MAX, без да понесе значителни щети“, се казва в съобщението на S&P.

Във вторник Fitch потвърди дългосрочните и краткосрочните рейтинги на Boeing (IDRs) на A / Negative и F1. В четвъртък обаче агенцията предупреди за рисковете, породени от спирането на производството на 737 MAX както за производителя на самолетите, така и за неговите доставчици.

Решението на агенциите е факт, след като в понеделник концернът обяви, че ще спре производството на своите джетове 737 MAX през януари 2020 година в резултат на очакванията, че заземяването на този самолетен модел по целия свят, което е факт от март насам в резултат на двете фатални катастрофи в Етиопия и Индонезия, ще продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Даже се чудя как може за Фолксваген да има около 20 млрд глоби и обезщетения, за това че с някакъв минимален процент са излъгали / манипулирали в изхвърлените от колите им вредни вещества. А, БОИНГ да бъде само 3 млрд санкциониран, като паднаха 2 самолета и се оказа, че са измамили в безопасността с цел да пуснат повече самолети по-бързо. А, на всичкото отгоре не могат да оправят този софтуер вече 8-10 месеца ли, колко ще стане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Не знам какви касови наличности трабва да имаш ако произведеш 40 самолета бадева, отменят ти поръчки за още 400, не се знае кога основният ти източник на доходи в цивиното направление ще литне и се очаква да платиш около 3 милиарда глоби и обещетения, но ти нямаш проблеми с ликвидноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
САЩ наля 20 000 000 000 $ помощ.Напечата.Въпреки вечните ягодови полета засети със зеле, такива са фактите.И в ЕС това би се санкционирало. Но така е с колониите, а не с метрополиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Ако това беше Airbus досега рейтингите да са на пух и прах. Но, нали е американска компания, при този жесток провал, който продължава вече толкова дълго време, резултата е, че едвам едвам са намалили рейтингите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още