Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Заради опоид Johnson & Johnson е осъдена на глоба от 572 млн. долара

Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър обаче искаше плащане в размер на над 17 млрд. долара. Концернът ще обжалва решението

Заради опоид Johnson & Johnson е осъдена на глоба от 572 млн. долара

Снимка: Ройтерс

В рамките на процеса, свързан с противоречивите опиоидни болкоуспокояващи, американската фармацевтична компания Johnson & Johnson се размина с глоба за милиарди долари. Американски районен съд в Оклахома обаче осъди компанията да плати обезщетение в размер на 572 милиона долара в понеделник.

Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър поиска плащане в размер на над 17 милиарда долара от J&J. Според него то трябва да помогне на щата да се пребори с опиоидната криза през следващите 30 години. J&J отхвърли твърденията, че в продължение  на години е пренебрегвала рисковете от пристрастяващите болкоуспокояващи в своите маркетингови кампании. Групата обяви, че ще обжалва решението, предава DPA.

„Кризата с опиоидите опустоши щата Оклахома“, заяви съдията, постановил решението след продължилия седем седмици процес. Съдът мотивира решението си с аргумента, че компанията е разпространила на пазара болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение. По този начин съдът уважи иска, предявен срещу  J&J от прокуратурата на щата.

Адвокатите в щата Оклахома твърдяха, че лекарите са предписвали твърде често лекарствата, което е довело до увеличаване на смъртните случаи от предозиране. С парите, поискани от J&J, трябва да се финансира лечението за пристрастяване и профилактичните програми.

Още по темата

J&J не само отхвърля твърденията за омаловажаване, но също така изтъква, че неговите болкоуспокояващи Duragesic и Nucynta съставляват само част от предписваните в щата Оклахома опиоиди.

Адвокатът на компанията разкритикува решението на съдията като неправилно. Корпорацията съчувствала на хората, които са зависими от болкоуспокояващите, но „не можете да обвинявате нас за опиоидната криза“, казва Сабрина Стронг. „Съдебните производства не са отговорът на проблема“, пояснява още адвокатът.

Производителят на лекарството Oxycontin Purdue Pharma вече беше договорил извънсъдебно споразумение в Оклахома през март с плащане в размер на 270 милиона долара, а израелската компания Teva договори обезщетение за 85 милиона долара през май. Така в този щат единственият неосъден обвиняем е J&J.

Случаят е показателен за още хиляди дела, заведени от американските власти срещу производители на опиоиди. Компаниите са обвинявани, че са подклаждали злоупотребата със силните болкоуспокояващи по лекарско предписание.  Тази злоупотреба коства живота на много американци: между 1999 и 2017 г. броят на хората, починали от предозиране с опиоиди в САЩ, е близо 400 000 според властите. В Оклахома според адвокатите от 2000 г. насам са загинали около 6000 души.

Кризата с опиоидите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на миналия век. Медицинското издание STAT прогнозира, че ако не бъдат взети спешни мерки, то от свръхдози опиоиди в Съединените щати през следващите десет години могат да умрат около 500 000 души.

В следборсовата сесия книжата на J&J поскъпнаха с над 5 на сто. Нагоре поеха и акциите на други производители на медикаменти. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Разходите за коронавируса раздуха дефицита на САЩ до нов рекорд през юни