IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради заплаха от Иран САЩ отново разполагат ракети „Пейтриът" в Близкия изток

Това представлява обрат, тъй като само преди броени месеци Пентагонът изтегли няколко батареи от Близкия изток

10:36 | 11.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Система Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3)&nbsp;</p>

Система Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) 

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е одобрил ново разполагане на ракети „Пейтриът" в Близкия изток - поредната американска реакция на нарастващата според Вашингтон заплаха от Иран, съобщи Ройтерс, като се позова на официален източник. 

Решението за засилване на американската отбрана последва изпращането на самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток с аргумента, че има обезпокоителни признаци за възможна подготовка на атака от Иран, съобщава БТА.

Американския държавен служител, цитиран от Ройтерс, е отказал да уточни колко батареи „Пейтриът" ще бъдат разположени. Решението за изпращането на ракетите в региона ще представлява обрат, тъй като само преди броени месеци Пентагонът изтегли няколко батареи от Близкия изток, отбелязва агенцията.

Миналата година американски представители определиха изтеглянето на ракетите „Пейтриът" като част от по-широките усилия за адаптиране на глобалното разполагане на военните сили на САЩ, тъй като приоритетни за Пентагона стават военните предизвикателства от Русия и Китай.

Напрежението между Иран и САЩ ескалира рязко през последните седмици. САЩ на практика наредиха на страните по целия свят да спрат за купуват ирански петрол под заплаха от американски санкции, а миналия месец Вашингтон включи в списъка си на терористични организации иранските Гвардейци на ислямската революция, припомня Ройтерс. 

Американски служители съобщиха за засечени тревожни индикации, че Иран подготвя военен отговор. Според една от разузнавателните информации Иран е разположил ракети на кораби. Анонимен служител заяви, че конкретната засечена ракета може би има способност за изстрелване от малък кораб. Според служителите освен това нараства и тревога от заплахата от подкрепяните от Иран шиитски милиции в Ирак, които отдавна избягваха всякаква конфронтация с американските войски, споделяйки общата цел да бъде победена „Ислямска държава" - сунитска екстремистка организация. 

В предупреждение тази седмица американската морска администрация (Марад) заяви, че от началото на май има повишена вероятност Иран или негови регионални съюзници да предприемат действия срещу интереси на САЩ или техни партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още