IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Apple не трябва да е в индекса Dow Jones

С актуалната си цена акциите на Apple буквално биха смазали ценово претегления индекс с тежест от около една четвърт в него

08:30 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Dow Jones Industrial Average се нуждае от преобразяване. И ако то се случи, ще е с голямо закъснение, пише в анализ за Wall Street Journal Андрю Бери. От 2009 г. насам участниците в състава на най-известния борсов индекс в света са непроменени. 

През това време Apple, която не е включена в индекса, се изкачи на престола като най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от около 570 млрд. долара. Също толкова странна е липсата на онлайн гиганта Google в елитния списък. И двете компании представят ясно най-големите промени в света на бизнеса в САЩ, което не може да се каже за компонентите на индекса Hewlett-Packard и Alcoa.

Но трябва да се признае, че методът, по който се изчислява Dow Jones, ще покаже ограниченията си, ако Apple или Google, или всяка една акция с висока цена бъде вкарана в индекса. За разлика от други индекси, като S&P 500 например, които претеглят акциите според пазарната им капитализация, 30-те акции в Dow са ценово претеглени. 

С актуалната си цена от около 605 долара акциите на Apple буквално биха смазали борсовия индекс с тегло от 26%. Apple ще се отрази на индекса два пъти по-силно, отколкото International Business Machines (IBM) с дял в индекса от 12%. А ако погледнем често много силните дневни отклонения, то само Apple редовно би карал Dow да се движи със 100 пункта в едната или другата посока. Скокът в курса от девет процента след представените изключителни данни за първото тримесечие биха значили за Dow Jones покачване с 300 пункта.

Що се отнася до Google, вече се планира сплит на акциите, при който цената на акцията ще падне наполовина. Но и при 300 долара за акция компанията ще има тегло от 15% в Dow.

Решението за функциониращ Dow Jones с наличие на Google и Apple може би се състои в промяна на метода за изчисление на индекса и ограничаване тежестта за всяка акция до фиксиран процент, например до 10%.

Други потенциални кандидати за Dow са Berkshire Hathaway и Wells Fargo. Техният прием не би бил проблем и при сегашните условия на индекса. Акциите от клас В на Berkshire струват към момента около 80 долара, а тези на Wells Fargo се търгуват за 34 долара.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още