IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Фед трябва да се вслуша в последните послания на Тим Кук

Приносът на Грийнспан, Бернанке и Йелън приключи, защото с премахването на буфера нарасна волатилността

12:45 | 28.01.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По време на разговора с анализатори и инвеститори на Apple във вторник главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук направи коментари, в които би било добре Джанет Йелън и останалите централни банкери от Федералния резерв да се вслушат, коментира Barron's.

Ако наистина са слушали изказването му, значи са чули как се оплаква, че компанията е трябвало да се бори с глобални насрещни ветрове през четвъртото тримесечиеApple не успя да оправдае очакванията на анализаторите за приходите, макар че успя да отчете печалба, убеждавайки феновете на iPhone да продължат да плащат повече за скъпата си играчка.

По време на конференцията Кук коментира: „Резултатите ни са особено впечатляващи предвид предизвикателната глобална макроикономическа среда. Отчитаме екстремни условия, каквито не сме виждали никога досега, и то по отношение на почти всичко“.

Това със сигурност не е коментар, който някой би очаквал от ръководителя на най-ценната компания в света (засега).

Федералната комисия за отворения пазар направи в сряда известни признания, че икономиката не следва точно сценария, който тя представи в средата на декември. Тогава тя обяви първото повишаване на лихвените проценти за този цикъл, след като бяха около нулата в продължение на осем години след финансовата криза.

Но макар че централните банкери виждат не толкова драматични условия, каквито „икономическият растеж показа миналата година“, Фед все пак запази статуквото за още повишения на лихвените проценти, когато – или ако, инфлацията се повиши до целевата от 2% на централната банка. Фед очаква тя да достигне това ниво, след като влиянията на по-ниските цени на енергията и вноса се „разсеят“, а „пазарът на труда допълнително укрепне“. Това обаче е обратното на инфлационните очаквания на пазара на държавни ценни книжа (ДКЦ). Петгодишните ДКЦ продължават да вървят надолу, достигайки до 1,54% - най-ниското им ниво от финансовата криза насам.

По отношение на заетостта Федералната комисия се основа на скока от 292 000 нови работни места извън селскостопанския сектор, отчетени през декември. По много причини тази огромна цифра е подозрителна, особено предвид различните странности в сезонно коригираните данни.

Повечето от останалите цифри са отчетливо песимистични обаче, и по-конкретно намаляващото промишлено производство и показателите за покупателната сила на мениджърите, което отразява отслабващата глобална търговия и продължителния спад на цените на суровините, което не се ограничава единствено до тези на петрола.

Макар че инфлацията остава слаба, Федералната комисия заяви, че „внимателно следи глобалните икономически и финансови развития и прави оценка на техните влияния върху пазара на труда и инфлацията и върху рисковете пред перспективите“.

Това предизвиква по-малко безпокойство, отколкото Кук, който твърди, че „отчитаме екстремни условия, каквито не сме виждали никога досега, и то по отношение на почти всичко“. Това обаче съответства много повече на сътресенията на глобалните пазари за акции, облигации с висока доходност и суровини, които се случват през 2016 г.

Тези предупреждения дойдоха и точно преди акциите на Apple да изгубят 6,6%, или 36 млрд. долара от пазарната си стойност, в сряда. Това е над 10% от загубата за 250 млрд. долара от капитализацията на американския пазар през същия ден, сочат изчисленията на Wilshire Associates.

В същото време заради по-слабите от очакванията насоки за доставките на самолети през 2016 г. акциите на Boeing, друг член на Dow Jones Industrial Average, който приключи с 222 пункта надолу, също се сринаха с 8,9%. Това означава, че две от най-изтъкнатите американски глобални компании са изправени пред неочаквани проблеми.

За разлика от всеки друг пристъп на слабост, глобалните пазари не могат да разчитат на Фед да ги спаси този път. Само месец след първото повишаване на лихвените проценти най-доброто, което пазарите могат да очакват, са следващите увеличения да бъдат отложени. Въз основа на търговията с фючърси на основния лихвен процент не се очаква повишаване на лихвите след срещите на Федералната комисия през март и юни, като вероятността това да се случи преди септември е по-малко от 50%.

С други думи - приносът на Грийнспан, Бернанке и Йелън приключи. С премахването на буфера нарасна волатилността. Това означава, че пазарите остават уязвими за още турбуленция, поне докато членовете на Федералната комисия не захвърлят тапите си за уши и не се вслушат в посланието на Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
"За да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсене на стоки и услуги как да има растеж на БВП" и "Казано кратко за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята " Това са логични заключения от НАСАДЕНАТА финансова система, но са пагубни, а за щастие НЕВЕРНИ. Човечеството, като доминиращ жив организъм на Земята няма други регулатори освен вътрешно видовите.По кой път ще тръгнем зависи от НАС. Може да сме седмата самоунищожила се цивилизация или да се отървем от АЛЧНИТЕ и осъзнавайки, че Земята не е затворена система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт,САЩ го обяснява прекрасно - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmБанкстерите искаха да управляват света но се провалиха защото кризата е системна - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Може да се каже и така - ...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Казано кратко за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята Може да се избегне финансовата катастрофа ако се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
За да се купуват скъпите играчки на Aplle трябва платежоспособни граждани а фактите са '''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ За да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсене на стоки и услуги как да има растеж на БВП-''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и затова нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за.... ''- https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
tisia
преди 8 години
...няма нищо вечно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Колкото може да се върне цикълът на баба ми, толкоз и ФЕД ще бъде заменен. Всичко така е оплетено, че съществува като една амалгама, в която ФЕД е основната съставка. Все едно да махнеш антиземетръсната шайба на една сграда или пък да вкараш гол на "Бистришките тигри".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
.....не наближава ли времето,когато вместо ФЕД някой друг ще "прави играчките му"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още