Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Защо трябва да се избягват късите продажби?

Потенциалът за загуби няма ограничения, както показва случилото се с Джо Кемпбъл през 2015 г.

Защо трябва да се избягват късите продажби?

Снимка: Ройтерс

Защо трябва да се избягват късите продажби на акции коментира Джо Кемпбъл, 32-годишен собственик на малък бизнес от Ариозна, чиийто опит е описан от Investopedia.com.

Примерът му от 2015 г. още е поучителен.

Джо обичал да търгува акции в свободното си време, но предстоял ден, който никога няма да забрави.

Това е история за фалиращата му къса позиция в акции на KaloBios Pharmaceuticals Inc. (KBIO), с която той губи цялата си сметка с 37 000 долара и дори остава да дължи 106 000 долара.

Проблемите на KaloBios

Компанията KaloBios Pharmaceuticals, която разработвала лекарство против рак, обявила на 13 ноември 2015 г., че планира да спре дейност, поради недостатъчно парични ресурси. Става ясно, че се водят преговори с консултантска фирма, която да помогне в ликвидацията на активите. Новината привлича продавачи на късо (продажба на акции, които не притежават).

Джо Кемпбъл бил един от тези продавачи на късо (на английски short sellers), надявайки се на сериозна печалба. На 18 ноември 2015 г. той продал акции на KaloBios за 33 000 долара или 16 500 акции при цена от 2 долара за акция, надявайки се да спечели именно по 2 долра на акция. В този ден Кемпбъл влязал в работна среща, планирайки да държи акциите.

След края на търговията обаче, KaloBios обявила, че „инвеститорска група водена от Мартин Шкрели и други инвеститори, са придобили над 50% от акциите на KaloBios и се обсъжда продължване на дейността на компанията“.

Акциите на KaloBios поскъпват с 800%

След новината акциите на KaloBios поскъпват с 800% в удължената търговия (след края на стандартната търговска сесия). Когато Джо Кемпбъл излиза от работната среща, прочита съобщения от негови притеснени приятели, които знаят, че е шортил KaloBios.

Отначало Кемпбъл се притеснил, че може да е загубил всичките си 37 000 долара. Той бързо разбрал, че положението е по-лошо, защото акциите са поскъпнали до 16 долара и сметката му е на минус над 100 000 долара. След като се обадил на брокерската си компания, неговите къси позиции били затворени при средна цена от 18,5 долара и балансът му бил минус 106 000 долара.

В следващата седмица акциите на KaloBios продължили да поскъпват, защото Мартин Шкрели написал в Twitter, че „е решил да спре заемането на книжа от KaloBios на тези които искат да ги продават без да ги притежават”.

Тогава Джо Кемпбъл пише в сайта GoFundMe, молейки за дарения „Никога и в най-големите си кошмари не съм предполагал, че брокерът ми НЯМА да затвори късите ми продажби автоматично, ако стойността на позициите ми отиде на 0 долара. Сега ще ми се наложи да ликвидирам моите и на съпругата ми пенсионни вноски, за да платя на брокера си. Какъв скъп урок беше това. Надявам се моята история да помогне на други“. Кемпбъл получава дарения от 5300 долара от общо 151 дарители.

Развитието е не по-интересно и след злополучният 18 ноември 2015 г.

След като Мартин Шкрели придобива контрол над почти 70% от KaloBios на цени от 1,51 долара за акция и спира заемането на тези книжа, акциите на KaloBios поскъпват до 45,82 долара в следващите дни.

На 17 декември 2015 г. Мартин Шкрели бива арестуван и по късно осъден за организиране на т. нар схема "Понци" или пирамида.

Мартин Шкрели е известен с надуването на цената на животоспасяващото лекарство Daraprim до 750 долара от 13,5 долара през есента на 2015 г. Той купува правата за производството на Daraprim и в ситуация на липсата на други производители увеличава рязко с 5000% цената на животоспасяващото лекарство.

KaloBios влиза в процедура по несъстоятелност, от която обаче излиза през юни 2016 г., когато акциите са оценени на 5 долара за брой.

Грешките, които допуска Джо Кемпбъл са три. Първо продава акции, без да се защити (хеджира). Това можеше да стане с покупка на call опция например (правото да купи акции). Също така оставя позицията отворена след края на търговската сесия, когато се публикуват новини и всичко може да се случи. На трето място той търгува евтини акции (penny stocks), който са силно волатилни и цената им може да се измени в пъти за минути.

На теория при късите продажби загубата е неограничена, докато при покупките на акции загубата е ограничена до 100% (вложената сума). Обратното печалбата при късите продажби е ограничена (до продажната стойност), а при покупките е не е.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева
Още по темата: САЩ

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
преди 9 месеца
Само който не се е заигравал на борсата той не е правил грешката All in.
Много тъпо е заложил на къси продажби без хедж или стоп.
Инак новината го е преебала а не че е оставил висяща къса след сесията.
0
 
4
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мариян Йорданов може ли да обясни защо казва че е грешка да се държи къса позиция след края на работната сесия. Това означава, че късите позиции са създадени да се ползват най-много за 8 часа ?
0
 
8
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ех, някой да беше измислил Stop loss! Или пък вече го измислиха?
0
 
11
 
5
преди 1 година
Извода е wrong money management.И най добрите инвеститори допускат грешки относно дадена компания , и в това няма нищо странно и необичайно но малцина го разбират.
1
 
19
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Извода е, че големите пари поръчват новините и манипулират цените, както си искат. От там нататък, всеки да деиства според туй , което е в главата му!

Още от САЩ
Wall Street приключи най-трудната си седмица от март