IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затоплянето на океаните оскъпява застрахователните полици

Застрахователи предупреждават, че скоростта, с която водата в океаните се затопля, ги лишава от възможността да продават достъпни полици

16:09 | 14.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки загубите, причинени от урагана Санди, размерът на премиите от имуществените застраховки извън пострадалите райони остава стабилен в световен мащаб.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки загубите, причинени от урагана Санди, размерът на премиите от имуществените застраховки извън пострадалите райони остава стабилен в световен мащаб. Снимка: Ройтерс

Застрахователи предупреждават, че скоростта, с която водата в океаните се затопля, ги лишава от възможността да продават достъпни застрахователни полици. Именно промените в температурата предизвикват бурите и ураганите.

По-високите температури са причината океаните да разширяват своя обем. От тук морското равнище се покачва. В комбинация с топенето на ледниците тези природни промени създават и проблеми за застрахователите.

Части от Великобритания и американския щат Флорида вече срещат проблема с „рисковете на природата, които са незастраховаеми“, констатира в свой доклад Женевската асоциация - световната структура на застрахователите, предава Financial Times.

Според нея правителствата на страните трябва да инвестират в мерки за предпазване от наводненията и да затегнат ограниченията за строителство в рискови локации с цел смекчаване на последиците от екстремните метеорологични условия. В доклада се дава за пример ураганът Санди, който удари Ню Йорк и Ню Джърси през октомври миналата година и нанесе щети за около 65 млрд. долара.

Като общ размер премиите от имуществените застраховки извън пострадалите райони остават стабилни в световен мащаб, въпреки загубите, причинени от Санди, и други бедствия през изминалата година.

Но все пак застрахователите предупреждават, че размерът на премиите е бил изкуствено понижен в краткосрочен план заради ниските нива на лихвените проценти, които предизвикаха изтичането на капитали към други сектори.

Още преди десетина години учените предупреждаваха, че океаните се затоплят. Но в последното проучване на Женевската асоциация се отбелязва, че това става по-бързо в сравнение с преди.

Според немската презастрахователна компания Munich Re броят на природните бедствия е нараснал значително в световен мащаб през последните 30 години. Броят на бурите, наводненията, жегите и горските пожари от 300 през 1980 г. са се увеличили до 900 през 2012 г. Застрахователите са притеснени, че нарасналият брой на имотите в близост до водни канали и до брега, ще увеличават разходите им, ако настъпи застрахователен случай.

През последните няколко години застрахователната индустрия и правителствата на страните са на различни мнения относно осигуряването на защита срещу природни бедствия. Във Великобритания, например, застрахователите водеха битка с властите за сключване на споразумение, което да дава възможност на всяко домакинство да получи застрахователно покритие, ако настъпи наводнение.

Споразумението обаче изтича в края на следващия месец. Властите смятат, че споразумението вече не е приложимо заради липсата на средства за инвестиции против наводненията. Застрахователите искат управляващите да ги субсидират за домакинствата, изложени на по-висок риск.

През миналия век средното ниво на морското равнище се е повишило с почти 20 см, като това става по-бързо през последните няколко години. Не само покачването на морското равнище, но и затоплянето на океаните спомага за увеличаването на водните изпарения, които предизвикват поройни дъждове и потенциално опасни урагани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още