IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на човека на митата

Лошите новини обаче идват за американските потребители

16:40 | 03.08.19 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Човекът на митата се завърна. В четвъртък заплахите на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на нови мита срещу Китай донесоха нови лоши новини за американските потребители, пише CNN.

„Митата са такси за американските потребители“, посочва Рик Хелфенбайн, American Apparel & Footwear Association. „Решението на президента да премине към добавянето на тези допълнителни разходи върху работещите американски домакинства е наистина шокиращо“, отчита той.

В четвъртък Тръмп заплаши с допълнителни 10-процентни мита върху вноса за 300 млрд. долара на китайски продукти в САЩ. Това включва продукти като смартфони, играчки, облекла и множество други потребителски стоки.

Недоволството на търговците на дребно

„Американските домакинства не трябва да бъдат пешка в тази търговска война“, заяви Хун Куач, Асоциация на лидерите в сферата на търговията на дребно.

Националната федерация на търговците на дребно в САЩ също изрази разочарованието си от решението на администрацията на Тръмп.

„Допълнителните мита само ще застрашат американските работни места и ще повишат цените за американските домакинства на ежедневните продукти“, отбеляза Дайвид Френч, NRF.

„Митата, наложени през последната година, не проработиха и няма доказателства че нови увеличения на цените за американския бизнес и потребители ще постигнат по-добри резултати“, добавя той.

И инвеститорите не са щастливи

Акциите на търговеца на електроника на дребно Best Buy поевтиняха с над 10% по-рано тази седмица, тези на производителя на спортни стоки Nike – с над 3%, на технологичния гигант Apple – с около 2%, а цените на книжата на китайския гигант за електронна търговия Alibaba се понижиха с повече от 4%.

„Несигурността ще помрачи бизнес инвестициите и търговските потоци“, заяви Елена Дугар, Moody.

Международните борси също реагираха със спадове в петък, пише още Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
дядя Вова, не сме забравили как се пенеше 2014, "за колко часа си щял да стигнеш до Варшава, после до Берлин" и т.н. и нищо не ти пречеше да тръгнеш, ама янките лошо гледат и предупреждават само веднъж, като при Der-ez Zor, помниш ли? никога не го забравяй. та ако импотентните германци бяха на свойти си войски, отдавна да си се претнала да мяташ ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
d333-чо, първо ти ми обясни защо има големи американски бази в Германия. просто ей-така, за кеф, някое милиардче да профукат? чувал си термина сдържаща сила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Дядя Вора, то и Украйна никой нямаше да я напада и Русия се беше подписала като гарант за териториалната и цялост. Ама на, гаранцията им трая само докато им вземат ракетите с ядрени бойни глави. Руските подписи важат само докато изсъхне мастилото.= с което са се разписали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Па и еврака поевтинява от цялата работа, което е добре за икономиката на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Няма лошо от митата, особено ако си на дълги със златото ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
"Валентинчо, я обясни кой точно мисли да напада Германия, че американците да я пазят с базата си там и да им пазят и златото в Америка, а? "Русия. По търбите на газопровода ще изкочат войниците.Така писа западната преса.И писа, че от санкции и глад сега в Москва ядат плъхове.Без майтап.От отварянето на екзотичен ресторант, през развален телефон многохоливудски сценарии могат да се напишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
стига си е играл с мита , да въвежда 10%ДДС направо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 13
korn
преди 4 години
В Германия освен американски, има френски и английски бази. Германия е една от държавите в топ 3 по запаси на злато и може да си го държи в който сейф по света иска. Кой ще я напада-ами например Русия наскоро тръбеше че щяла да стигне до Берлин минавайки през Киев, но всъщност стигна до Донецк, първия град на границата. Има значение кой те пази, а ако имаш пари си поръчваш най добрите. Германеца вече не воюва.Германеца на времето е воювал срещу Русия, САЩ,Франция и Великобритания едновременно и през една голяма част на войната ги е мачкал много лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 7
d333
преди 4 години
Валентинчо, я обясни кой точно мисли да напада Германия, че американците да я пазят с базата си там и да им пазят и златото в Америка, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 16
Valentin13
преди 4 години
няма да се уморя да обяснявам на бездарните журналисти. САЩ налагат мита, защото съответната държава много години преди това - е наложила несъразмерни мита върху американските стоки, манипулира валутата си, краде интелектуална собственост. и с това САЩ искат да накарат света да търгува честно. ето Германия, дава жълти стотинки за отбрана, други я пазят, тя си гледа печалбите и изсмуква работна ръка, внася чужденци в съюза, подкопава европейското единство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още