IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната програма Medicare е направила 4 000 лекари милионери през 2012 г.

Очните специалисти са сред най-високоплатените, сочат държавни данни

18:35 | 09.04.14 г.
Здравната програма Medicare е направила 4 000 лекари милионери през 2012 г.

Американската държавна програма за здравно осигуряване Medicare е платила на близо 4 000 доктори и медицински специалисти по над 1 млн. долара през 2012 г., като седем от тях са получили по над 10 млн. долара.

Очните лекари са сред най-високоплатените, като един конкретен офталмолог от Флорида е получил 21 млн. долара през 2012 г., съобщава Bloomberg.

Разкритията са от данни на щатското правителство от тази сутрин и представят първи поглед към плащанията на Medicare към лекарите в страната от повече от три десетилетия.

Данните включват плащания към над 800 000 лекари, като средната сума, изплащана от програмата, е 77 000 долара. Онколозите, специализирани в кръвни изследвания и лъчетерапия, са най-добре платени от Medicare, като всеки е получил средно по над 360 000 долара годишно от програмата за възрастните хора и хората с увреждания.

Здравната програма Medicare покрива 49 млн. души в САЩ и прави най-големите плащания за здравеопазване в страната.

Оповестяването на данните бе приветствано от потребителски организации, като същевременно срещна критиките на лекарите, включително на American Medical Association (АМА), чийто президент заяви, че погрешното тълкуване на данните може да съсипе кариерите на някои лекари.

Плащанията на Medicare към лекарите дълго време не бяха оповестявани публично, след като в началото на 80-те години лекарски асоциации настояха, че разкриването им нарушава правото им на личен живот. През май миналата година федерален съд отмени 33-годишно съдебно разпореждане върху данните след дело, заведено от Dow Jones & Co.

Така потребителите вече могат да видят общите суми, заплащани на даден лекар, колко получават негови колеги и кои лекари печелят най-много от програмата. В данните обаче липсва информация какъв дял от лекарската практика се формира от Medicare и какъв - от частните пациенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още