Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Сделки

КЗК започва анализа на сделката между BAT и "Булгартабак"

Базираният в Лондон тютюнев гигант ще придобие водещите марки и дистрибуционната компания на "Булгартабак"

КЗК започва анализа на сделката между BAT и "Булгартабак"

Снимка: Архив Ройтерс

British American Tobacco (BAT) внесе своето уведомление за намерението си да купи водещите марки на „Булгартабак“ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), става ясно от кратко съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата

Двете предприятия са активни в областите производство на тютюневи изделия, както и изкупуване, промишлена обработка, заготовка за износ и търговия с тютюн, производство, заготовка за износ и търговия с тютюневи изделия и външнотърговска дейност с тютюни и тютюневи изделия, посочват от КЗК. Регулаторът трябва да оцени как ще се отрази обединението върху конкуренцията в тези пазарни сегменти. 

Вчера базираната в Лондон компания обяви, че ще купи водещите брандове на българския тютюнев холдинг - Victory, Eva Slim и GD, за сумата от 100 млн. евро. Ако сделката бъде одобрена, това ще бъде една от най-големите за годината. Покупката обаче значително ще увеличи пазарния дял на BAT на пазара на тютюневи изделия у нас – от сегашните 12% до 40%. 

Очакванията на компанията са до средата на тази година проверката на регулатора да приключи.

Освен продуктовите марки, BAT ще придобие и собствеността върху дистрибуционната компания на „Булгартабак“ - „Експрес Логистика & Дистрибуция".

BAT е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Цигарите под нейните брандове се продават на пазарите в повече от 200 държави. В компанията работят повече от 50 хил. души. В началото на годината компанията съобщи за покупката на Reynolds за сумата от почти 50 млрд. долара. Обединението между двете компании създават най-големия производител на цигари в световен мащаб. 

BAT е на българския пазар от 1993 година. Тя участва в търга за приватизацията на „Булгартабак Холдинг“ през 2011 година, но се отказа от участие броени дни преди Агенцията за приватизация да обяви победителя в конкурса. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от