Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Седмичен нюзлетър

Родопското село Момчиловци се подготвя за инвазия на китайски туристи

Традиционният фестивал на киселото мляко отново привлече стотици посетители

Родопското село Момчиловци се подготвя за инвазия на китайски туристи

Закуска с домашно кисело мляко и горски плодове в една от къщите за гости в Момчиловци. Снимка: Надежда Бочева, Investor.bg

Родопското село Момчиловци се подготвя в следващите години да привлече хиляди китайски туристи, които да посетят Централните Родопи. Това стана ясно по време на традиционния фестивал на киселото мляко, който се проведе през почивните дни.

В момента селото е много популярно в Китай заради държавната компания Bright Dairy & Food, която държи сериозен пазарен дял при киселите млека именно с марката „Момчиловци“. Рецептата се различава от българската и е представяна като здравословен продукт, вдъхновен от регион на дълголетници.

До две-три години регионът на Централните Родопи може да привлича 20 – 30 хил. китайски туристи годишно, като за тях именно Момчиловци ще е първоначалният притегателен център, смята Иван Тодоров, председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. 

В Китай Момчиловци е бранд, свързван със здравето, каза пред журналисти Шен Тин, служителка за връзки с обществеността в Bright Dairy.

Съвместно с местната ферма на фамилията Данчеви китайската компания инвестира в създаването на демонстрационна мандра, в която ще се произвежда кисело мляко и ще се организират посещения за туристите.

В момента една от спънките пред местния туризъм е именно липсата на местна марка мляко, която да се предлага постоянно в магазините, заведенията и къщите за гости. Изключение е празникът на млякото, на който производители от малки ферми предлагат голямо разнооразие от сирена, кашкавали и кисело мляко, които не могат да бъдат намерени в търговските вериги - например масленото овче сирене брънза, кашкавал с различни подправки или дори потопен във вино.

Бъдещата мандра, чието изграждане започна точно на празника на млякото в присъствието на гости от китайската компания, трябва да запълни сегашната липса. „Тази ферма ще показва на туристите как се произвежда кисело мляко в България“, коментира Шен Тин.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Все още благословен край!
Дано да се запази, дано, ама надали. Извинявам се за скептицизма,но трябва да сме реалисти.

Още от Седмичен нюзлетър
КЕВР одобри поскъпването на газа и водата