IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция остава в блатото на рецесията?

Единственото обяснение за слабия ръст на износа на Гърция е, че икономиката й остана изкривена и не реагира на променящите се ценови сигнали, пише Даниел Грос

08:15 | 11.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Нито слабото външно търсене, нито липсата на финансиране могат да бъдат причините за слабото представяне на Гърция по отношение на износа.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нито слабото външно търсене, нито липсата на финансиране могат да бъдат причините за слабото представяне на Гърция по отношение на износа. Снимка: Ройтерс

По всичко личи, че като цяло кризата в Европа приключва. Премиите за риск продължават да падат, а две държави – Ирландия и Португалия – вече излязоха от своите спасителни програми. Сега те вече могат да се финансират от пазарите, а изглежда, че и техните икономики отново започнаха да растат.

На другия полюс – Гърция все още изпитва трудности в постигането на целите на спасителната си програма. Страната отново е изправена пред привидно безкрайните преговори относно отпускането на още един многостранен финансов пакет. Проблемът може да се обобщи с една дума: износ (или вместо това липсата на ръст в износа).

В свои анализ, поместен на сайта Project Syndicate, директорът на Центъра за изследване на европейските политики (Center for European Policy Studies, или CEPS) Даниел Грос се опитва да намери отговор на въпроса „Защо гръцката икономика остава в блатото на рецесията?“.

Последните заглавия в гръцките медии гласят, че през 2013 г. правителството е отчело бюджетен излишък. За пръв път от десетилетия гръцките власти успяха да покрият разходите си със собствени средства. Това наистина е важно събитие. Но друга по-важна новина получи по-малко внимание – износът на Гърция през 2013 г. е бил по-малък от този през 2012 г.

Това разочароващо представяне, трудно може да се обясни, имайки предвид, че всички страни в периферията на еврозоната постигнаха солиден ръст в износа. Например, в последните няколко години експортът на Португалия се ускори с 5 до 6% на година, въпреки предизвикателните външни условия (Испания е най-големият й пазар) и свитата кредитна активност, които затрудниха износителите в набавянето на финансиране.

Следователно - нито слабото външно търсене, нито липсата на финансиране могат да бъдат причините за слабото представяне на Гърция по отношение на износа. Ниската конкурентоспособност също не дава обяснение, след като през последните години реалните работни заплати в Гърция се свиха най-много от която и да е друга страна членка на еврозоната, с изключение на Ирландия.

Но ще бъде странно, ако направим заключения на база опита на Гърция, че дефлацията на работните заплати е безполезен инструмент за подобряване на конкурентоспособността, имайки предвид широко разпространеното убеждение, че Германия се е възползвала максимално от това. Ето защо единственото обяснение за слабото представяне на Гърция по отношение на износа може би е, че икономиката на страната остана изкривена и не реагира на променящите се ценови сигнали.

Тази липса на капацитет за приспособяване е от решаващо значение. В Ирландия, Испания и дори в Португалия износът нарасна силно, когато икономиките им се сринаха, а работните заплати се приспособиха към условията. Но тези страни вече са по-гъвкави, а в някои случаи - предприеха смели реформи.

В Гърция няма доказателства, че множеството структурни реформи, наложени от тройката кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), са довели до реално подобрение на местно ниво. Напротив, много от показателите за ефективността на работата на правителството и на пазара на труда действително се влошиха.

Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Само очакваните РЕФОРМИ им остават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
На гърците от тези "пари" дето им дават, сигурно само разпечатките от стейтмънтите им остават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Дано Аргумента от Незнание който ползваш упорито в 4 последователни изречения и не ти помагат да докажеш че не съм прав, ти помага реално да си по-успешен (?) - лично пожелание ;)) !!Реформите са именно необходимо следствие в наложената ТВ-реалност, след обективното наложено преди това харчене на пари и съпровождащото го задлъжняване!За "бавно-то" писане - гледам че не ти помага особенно да мислиш: - защо преписваш "харченето на пари" на "гърците"? В смисъл, до колко представително е държавното управление в ТВ-реалността в която живееш неотменно (без значение че не гледаш ТВ), та да изхождаш от него и да обобщаваш за обикновенните хора, които именно след това маймунско обобщение се превръщат в маймуни - ***, харчещи и неспособни на сметка и критичност относно положението си... гледам че въпреки негледането на ТВ, си го поел максимално :))Това самопризнание на безпомощност е велико: "Не че в половината държави по света не е така, де" - май е във всички , а??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
rover
преди 10 години
Iivanoff, ли си - не знам. По ми приличаш на OFF. А най-добре е да отидеш да те прегледат ( забележи, да те прегледат, а не "да се прегледаш". Аман от твоите неясни маймунски инвенции.Май не си прочел всичко, което съм написал. Има съмнения, че гръцкият бюджетен излишък е въображаем, не съществува, данните за това са фалшифицирани..... Та оттук пак ти пиша бавно - ако (щом) няма бюджетен излишък, значи гърците и в момента се опитват да харчат пари, които не изкарват. Което означава, че дори да им опростят моментално всичко, което имат да връщат, пак някой ще трябва да им додава. Е, докога... Не че в половината държави по света не е така, де. Но това е ситуацията в Гърция. Ако "реформи" е да живееш с това, което изкарваш реално - да, аз съм за реформите. А, ТЕЛЕВИЗОР гледам около половин час на месец. Предпочитам да чета книги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
До "rover" и " toto" - Ей сега (в момента) Ви създават условия, да си упражните по маймунски (под контрола на друг) пак няколко човешки качества, като "алчност", "глупост", "безконтролност", "доверие" ... та после ПАК да ви обяснят по Телевизора следствието (финансовия проблем, произтичащ от ползването на чужди пари с лихва) в реалноста като резултат от "Вашите качества", за да стигате отново по маймунски /чрез Телевизора/ сами до НУЖДАТА от РЕФОРМИ и сътветно да определяте неприемащите последните като "нещастници" и роби без изход ("Тези се научиха да харчат без да работят и сега им е трудно да почнат да бачкат.... *** мноого трудно")!... и никога да не можете да видите манипулацията, изхождайки от наложеното ви в ТВ-реалността поле на избор /приемайки, съучаствайки доброволно чрез действията си, парите които ползвате да идват извън полето ви на избор - тоест от 'БОГ'/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
toto
преди 10 години
е как да излязат от блатото, като даването на 13 и 14та заплата е задължително - иначе влизаш в затвора и практически съкращаването на държавен служутел е невъзможно (а има 5-6 човека отговарящи за едно и също нещо и работа за по-малко от един). Тези се научиха да харчат без да работят и сега им е трудно да почнат да бачкат.... *** мноого трудно. Даже предпочитат да гладуват вместо да работят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
rover
преди 10 години
В статията не се споменава за съмненията, че бюджетният излишък е статистическа фалшификация. И точно поради тази причина Тройката не отпуска поредния транш. Както и това, че споменатите реформи май изобщо не са проведени в огромната си част. Нещо като с нашата забрана за пушене и целодневно светещите фарове - навсякъде се пуши и масово се кара без включени светлини, но иначе законово сме топ. Нито евробунища имаме, нито кучетата ни са прибрани от улиците. По закон - всичко е ок. Така е и в Гърция. Саботиране на промените на всички нива - от парламента, през адвокати и лекари, държавни чиновници, общинари - до последния селянин. Смешно е да се пише, че там се провеждат реални реформи. И в банковия сектор дори желаното се представя за действително.Тези нещастници достигнаха дотам, да търсят от Германия пари за неща, станали преди 70 години. Считат, че досега са направили огромни жертви и че някой друг е длъжен да им дава непрекъснато, защото така били свикнали. Нямат оправия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
защото печатарите изпробваха 2 вариантни изходни решения на плана, на нея и съседката и... скоро и другаде!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още