IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2200 души са гледали нападението в Хале през Twitch

Услугата, собственост на Amazon, обяви, че е взела мерки и е премахнала видеото от платформата си

09:15 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стрелбата пред синагога в източногерманския град Хале е била излъчена на живо в услугата Twitch на Amazon, потвърди компанията пред CNBC.

Видеото е било дълго 35 минути. Двама души бяха убити по време на атаката, обяви германската полиция.

„Шокирани сме и натъжени от трагедията, която се случи днес в Германия, и изпращаме искрените си съболезнования на всички засегнати“, заяви говорител на Twitch. “Twitch има политика за нулева толерантност към подобно поведение и всяко насилствено поведение се приема изключително сериозно. Работим спешно по премахването на това съдържание и временно спираме всички акаунти, за които е установено, че публикуват или споделят съдържание за това ужасяващо действие“.  

Twitch публикува серия от туитове по въпроса още късно вечерта в сряда, посочвайки, че „приблизително петима души“ са гледали излъчването на живо. Twitch твърди, че записът на атаката след това е гледан от около 2200 души „в 30-те минути преди видеото да бъде докладвано и премахнато от Twitch”.

Според компанията акаунтът, излъчил нападението, е бил създаден два месеца преди самата атака.

„Видеото не е излязло в нито една препоръка или директория. Вместо това нашето разследване предполага, че е имало координация между хора, които са споделили видеото през чат услуги“, коментира компанията. „След като клипът беше премахнат, споделихме данни с консорциум от индустрията, за да помогнем за предотвратяването разпространението на съдържанието. Приемаме това изключително сериозно и сме ангажирани да работим с други от бранша, с органите на реда и всички засегнати страни, за да защитим нашата общност“.

NBC News разкри, че видеото е показало как стрелецът паркира в близост до синагогата и открива огън по жена преди да тръгне да влиза в храма. Той не успява да влезе и застрелва друг човек, след като се придвижва към място за хранене. Видеото е било публикувано и в 10 канала в Telegram, откъдето е станало достъпно за десетки хиляди потребители, допълва медията.

Всичко това показва нарастващия проблем, с който се сблъскват стрийминг платформите. Когато хората искат да извършат нещо лошо, те могат да излъчат престъплението си през социалните мрежи, което да засили ефекта от стореното.

Twitch е платформа, създадена, за да позволява на хора, които играят игри, да стриймват на живо и да общуват с аудиторията си. Други компании от сектора се сблъскаха с подобни проблеми.

Съдържанието вече не е достъпно в Twitch. CNBC обаче е успяла да открие линкове за сваляне на видеото от други сайтове, включително във 4Chan.

Нападението в Нова Зеландия през март тази година, при което загинаха 50 души, беше излъчено на живо във Facebook. Социалната мрежа обяви, че е работила за отстраняването на 1,5 млн. видеа на атаката, които са публикувани 24 часа след първоначалното излъчване, а 1,2 млн. от тях са били „блокирани при самото публикуване“. YouTube, Twitter и Reddit също премахнаха видеа с тази атака от своите уебсайтове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още